Pv-waarde
Geplaatst op: 01-09-2022

PV-waarde: snelheid t.o.v druk

De PV-waarde berekenen, voor glijlagers is het een essentiële berekening om ervoor te zorgen dat het juiste materiaal wordt gespecificeerd voor de verschillende toepassingen. Maar waar komt deze berekening vandaan en waarom is het belangrijk om deze te begrijpen? 

Tribologische eigenschappen

Om de complexiteit en de noodzaak van de relatie tussen druk en snelheid te begrijpen, doen we even een stapje terug naar de basis. Het begint allemaal met tribologische eigenschappen van materialen. “Tribo” is het Griekse woord voor “wrijven of wrijf”. De studie van de relatie tussen wrijving en slijtage werd bekend als “Tribologie”, die een relatie heeft met de PV-waarde. De pogingen om wrijving en slijtage te verminderen gaan bijvoorbeeld terug tot de Egyptenaren die hout en dierlijk vet gebruikten om de wrijving en slijtage van houten planken te verminderen en om met enorme steenblokken makkelijker te kunnen manoeuvreren. Zij gebruikten een vochtig, vettig smeermiddel. Smeermiddelen toevoegen is de sleutel. Natte smeermiddelen zijn echter niet altijd de beste optie, en daarom voegen we bij igus® producten, vaste smeermiddelen toe om de tribologische eigenschappen te verbeteren en de PV-waarde te verhogen.
Dit geeft u in het kort een idee van wat de tribologische eigenschappen van materialen te maken hebben met de relatie tussen druk en snelheid. Maar voordat we er dieper op ingaan, laten we eens kijken wat de term PV-waarde betekent. 

Wat is de PV-waarde? 

De PV-waarde is de verhouding tussen druk (P) en snelheid (V). Voor glijlagers wordt meestal een maximale PV-waarde aangegeven in de meegeleverde specificaties. Dit is de hoeveelheid warmte die per tijdseenheid kan worden afgevoerd als resultante van het warmteafvoervermogen van de gebruikte materialen. Dit betekent dat als de warmte die ontstaat door beweging onder belasting nu groter is dan de warmte die in dezelfde tijd kan worden afgevoerd, het lagerpunt opwarmt totdat de onderdelen het begeven. 

Druk versus snelheid 

De eenvoudigste manier om dit te bekijken is met een voorbeeld: olifant versus stiletto. De voet van een olifant heeft een groot oppervlak. Een stiletto heeft een klein oppervlak op de hiel. Elephant versus stiletto

Wanneer krachten die gelijkmatig over een groter oppervlak worden verdeeld (olifant voet), dan betekent het dat de druk/cm2 lager is en dat er dus minder warmte vrijkomt bij het glijden dan bijvoorbeeld bij een piepklein oppervlak van een stilettohak.
Een ander voorbeeld: Als je snel met je vinger over een bureau gaat, wordt het heter naarmate je sneller gaat en meer druk uitoefent. Als je dan je vinger nat maakt, zal hij gemakkelijker glijden omdat de wrijving lager is, en er dus minder hitte ontstaat.
En hitte is de vijand van plastic. Voor een meer diepgaande informatie over dit onderwerp, vindt u in deze link: Plain bearing brochure: Which plain bearing is optimal in your situation? (elcee.com) 

Advies op basis van PV-waarde

De PV-waarde maakt het mogelijk om te zeggen of een glijlager theoretisch geschikt is voor de beweging in het lagerpunt, maar helaas kan het de duurzaamheid van het glijlager binnen de toepassing niet voorspellen, daarvoor zijn er te veel variabelen. Wat het wel kan doen is u helpen bij het kiezen van het meest optimale glijlager voor uw toepassing. 

Wij adviseren u ook persoonlijk bij de keuze van het optimale glijlager voor uw toepassing. Onze verkoopafdeling en ingenieurs analyseren samen met u uw toepassing en ondersteunen u ook na de levering van de glijlagers bij uw project. 


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

 

 

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90