ELCEE academy webinar: gratis webinars
Geplaatst op: 11-03-2021

Webinar schaalvormgieten en zandgieten

Bent u geïnteresseerd in een uitgebreide uitleg over schaalvormgieten en zandgieten? Neem deel aan onze webinar!

In dit webinar worden de gietprocessen van schaalvormgieten (shell moulding) en zandgieten met elkaar vergeleken. De processen wijken af in technische specificaties, wat ook leidt tot verschillen in toepassingen. Kom vrijblijvend naar dit webinar gegeven door managing director ELCEE NL Marco Barendse. Het webinar loopt om de 15 minuten op dinsdag 16 maart 2021 tussen de uren van 5:00 AM tot 11:00 PM – Amsterdam.

Neem deel aan de webinar 

 

Verschillen tussen schaalvormgieten (shell moulding) en zandgieten

Complexe onderdelen kunnen worden gemaakt met dunnere wanddiktes en hoge dimensionale precisie met behulp van shell moulding. Dit is een metaalgiettechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een mal die bestaat uit een dunwandige, geharde zandschaal van een thermohardende hars, die wordt versterkt met een ander materiaal (vaak fijn grind). De binnenkant van de schelpvorm is uiterst glad en massief, waardoor vloeibaar metaal vrij kan stromen.

Zandgieten is een veel gebruikte techniek die manueel, automatisch of halfautomatisch kan worden uitgevoerd, afhankelijk van de vereiste hoeveelheid.

Beide technieken zijn mogelijk in grijs of nodulair gietijzer, aluminium, staal en roestvrij staal zijn alle gebruikelijke materialen voor deze techniek. De fabricageprocedure is ongecompliceerd. Er kunnen kernen worden gebruikt om complexere vormen te maken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

De verschillen tussen de processen worden tegen elkaar afgezet. Schaalvormgieten (shell moulding), bijvoorbeeld, heeft een hoger niveau van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Wat is de reden hiervoor? Bij deze techniek bewegen de matrijzen naar de oven waar het gesmolten metaal in de matrijs wordt gegoten. Door steeds op dezelfde plaats te gieten, kunnen goede luchtfilters worden gebruikt om de vervuilde lucht gemakkelijk te reinigen. Het verschil met zandgieten is dat de matrijzen over het werkgebied zijn verspreid, waardoor het gesmolten metaal naar de matrijs moet worden overgebracht. De matrijs moet ter plaatse worden gevuld. Door de toegenomen verontreiniging van de lucht wordt het schaalvormgieten (shell moulding) gunstiger voor deze specificatie.

Samenvatting van de belangrijkste punten

De belangrijkste keuzes, algemene voordelen van methodes, zoals lage gietkosten en kleine tot grote series, zijn geschetst en zullen in het webinar verder worden toegelicht. Dit is vooral interessant voor ingenieurs, projectmanagers, productmanagers. Deze toepassingen worden typisch gebruikt in de offshore industrie, pomp- en kleppenindustrie, landbouw en truck & trailer industrie.

Wilt u graag meer weten?

Aarzel dan niet en neem op 16 maart contact met ons op of maak van de gelegenheid gebruik om persoonlijk met een van onze managers te spreken. Met al 20 jaar werkervaring voor de ELCEE groep, is Marco Barendse er om zijn expertise en kennis van de gietprocessen tijdens dit webinar met u te delen.

Schrijf u gerust in voor het webinar op 16 maart en krijg meer inzicht in de productieprocessen van het schaalvormgieten (shell moulding) en zandgieten!

Neem deel aan de webinar

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90