Loopwagens uit de drylin econ instapserie voor eenvoudige aanpassings- en positioneringstaken verlaagt de kosten met ongeveer 80%
Geplaatst op: 23-01-2024

igus loopwagens voor gebogen rails van gerecycled kunststof

drylin econ instapserie voor eenvoudige aanpassings- en positioneringstaken verlaagt de kosten met ongeveer 80%

De nieuwe polymeer loopwagens uit de igus drylin econ-serie zijn spuitgegoten uit geregranuleerd hoogwaardig kunststof en daarom zeer kosteneffectief en duurzaam en maakt aanpassings- en positioneringstaken eenvoudig. Ze kosten minder dan 20% van tegenhangers van gefreesd aluminium. Dankzij de beweegbare lagers kunnen ze zelfs probleemloos bochten nemen op gebogen aluminium rails.

Positionering van een bewegende monitor voor reclame in een schoenenwinkel. Het aanpassen van een grijper die snoepgoed transporteert in een snack-verkoopautomaat. Voor dergelijke taken zijn lineaire geleiders op basis van kogelomlooplagers die werken op loopwagen en rails van staal vaak te groot. Ontwerpingenieurs betalen voor mecha-nische specificaties die ze niet nodig hebben. In tijden van meerdere crises, van stijgende energiekosten tot verstoorde toeleveringsketens en inflatie, vinden veel bed-rijven het belangrijker dan ooit om kosten te besparen. “We hebben daarom een nieuwe, zeer kosteneffectieve instapserie genaamd drylin econ toegevoegd aan ons productas-sortiment van lineaire geleiders”, zegt Michael Hornung, productmanager voor drylin line-aire- en aandrijftechniek bij igus. “Het is ideaal voor eenvoudige afstel- en positioner-ingstaken, inclusief bochten.”

Kosten voor lineaire loopwagens met circa 80% verlaagd

De nieuwe drylin econ serie is een goedkoop alternatief voor de vorige lineaire geleider in de igus drylin serie. Het geheim van kostenbesparing: de loopwagen wordt niet uit staal of aluminium gefreesd, maar middels spuitgieten van hoogwaardig kunststof. “Deze minder tijdrovende productie in grote hoeveelheden in één gietstuk verlaagt de kosten voor een lineaire loopwagen van 0630-formaat van € 112 naar € 21, zodat ontwerpengi-neers meer dan 80% besparen”, zegt Hornung. En het gebruik van drylin econ is ook voordelig, omdat er geen onderhoud nodig is. Dit komt door het feit dat microscopisch kleine vaste smeerstoffen zijn geïntegreerd in het hoogwaardige kunststof van de bus-sen waarover de loopwagen op de rails beweegt. In tegenstelling tot klassieke wentellag-ers maken ze een droge werking mogelijk zonder extra smering. Daarom kunnen ge-bruikers de onderhoudstijd en materiaalkosten reduceren. Deze voordelen maken producten die gebruik maken van de lineaire geleider zuiniger en aantrekkelijker. En last but not least is het systeem uitzonderlijk licht. “drylin econ maakt gebruik van kunststof en aluminium, waardoor het geschikt is voor veel lichtgewicht constructies”, zegt Hornung.

Loopwagen leunt elegant in bochten op bewegende sferische kogels

drylin econ maakt zelfs beweging in bochten mogelijk. igus produceert zowel rechte als gebogen versies van de geanodiseerde aluminium lineaire rails, waardoor convexe en concave gebogen geleidingen en beweging in kwart-, halve- en volledige cirkels mogelijk is. De kunststof lagers voor de loopwagen voor gebogen rail passen zich aan de railge-ometrie aan met bewegende sferische kogels. “Zelfs tijdens het nemen van bochten is de beweging soepel, stil en rammelvrij”, zegt Hornung. “Dit is vooral van belang voor verkoopautomaten, zoals drankautomaten in een hotellobby, die in het openbaar staan opgesteld en bedoeld zijn om zo onopvallend mogelijk te werken.”

Loopwagens gemaakt van spuitgegoten productieafval

Echter, de nieuwe loopwagens uit de drylin econ serie zijn niet alleen zuinig in gebruik en low-cost, maar ook duurzaam. Voor het spuitgieten gebruikt igus een regranulaat genaamd iglidur ECO P, dat volledig is gemaakt van afval afkomstig van spuit-gietproductie, inclusief aanspuiting (sprue) en defecte onderdelen. “Recycling zorgt ervoor dat het kunststof niet verbrandt”, zegt Hornung. “In plaats daarvan hergranuleren we het en voeden we het in de hulpbronnenbesparende, milieuvriendelijke circulaire economie.”

Meer weten over toepassingen voor polymeer loopwagens uit de igus drylin econ-serie?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

 

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90