Gerard Dijkers
Geplaatst op: 02-10-2023

Carrière van Gerard Dijkers 45 jaar bij ELCEE

Vandaag, 2 oktober 2023 is Gerard Dijkers precies 45 jaar in dienst bij ELCEE. In 1978 begon Gerard als verkoopmedewerker op de binnendienst, al snel werd hij vertegenwoordiger om zijn carrière te eindigen als sales director. Nog steeds is hij werkzaam bij ELCEE. In deze blogpost vertelt hij over zijn passie voor hijstechniek en zijn herinneringen aan de kerstfeesten in het Rijnhotel.

Zonder proeftijd

Bijna 23 jaar is Gerard als hij zijn werkende reis bij ELCEE op 1 oktober 1978 begint. Koud zijn opleiding afgerond en al getrouwd (Destijds hoefde je niet in dienst als je getrouwd was ?). Hoewel ELCEE als zijn eerste baan voelt, verhuisde Gerard met zijn vrouw na hun huwelijk naar Utrecht om daar te werken. Na een jaar had het echtpaar hun draai nog niet gevonden in de regio en besloten terug te verhuizen naar Dordrecht. ELCEE was ook net verhuisd naar Dordrecht, op de Kamerling Onnesweg, en op zoek naar versterking. Gerard belde op en mocht op gesprek komen bij Joop Plas. Het klikte direct en Gerard maakte indruk met zijn technische kennis. Na een week werd hij uitgenodigd voor een tweede gesprek en kreeg hij een contract aangeboden, zonder proeftijd. “Hoeveel proeftijd hebben we afgesproken?” vroeg Joop. “Niets, doe maar niets,” zei Gerard lachend.

Aanspreekpunt voor technische vragen

Bij ELCEE begon Gerard als binnendienstverkoper, waar hij verantwoordelijk was voor de assemblagemachines, schroefautomaten en glijlagers, ook was hij het aanspreekpunt voor technische vragen. Met drie andere collega’s op de afdeling, waaronder Peter Dalm. Gerard volgde in die tijd een avondopleiding aan de HTS, vier avonden per week.

Na een paar jaar werd Gerard gevraagd of hij technisch vertegenwoordiger wilde worden. In die rol bezocht hij klanten en adviseerde hen over de producten van ELCEE. Hij deed dat zo goed dat hij op 35-jarige leeftijd werd benoemd tot verkoopleider van verschillende afdelingen: lagers, hijstechniek en assemblagemachines.

Ik ben er voor jullie

Het worden van verkoopleider bracht nieuwe uitdagingen met zich mee voor Gerard. Hij werd nu de leidinggevende van zijn voormalige collega’s en moest bewijzen dat hij toegevoegde waarde kon bieden. In het begin probeerden zijn collega’s hem een beetje uit, maar Gerard liet zich niet gek maken. Hij nam het voortouw en toonde zijn leiderschapskwaliteiten.

“Ik heb altijd gezegd: je moet mij gebruiken. Ik ben er voor jullie. Ik wil jullie helpen om beter te worden en meer te verkopen. Dat is wel aardig gelukt moet ik zeggen. We hebben een hecht team opgebouwd dat goed samenwerkt en resultaten geboekt.” aldus Gerard.

Sjoelbak

“Mooie herinneringen heb ik aan de sfeer onder de collega’s” vertelt Gerard. “Zo hadden we in de begin jaren een jaarlijks kerstfeest in het Rijnhotel in Rotterdam, met een dronken pianist en spelletjes zoals sjoelen en dansen. De eerste keer dat ik op dat feest was, had ik gelijk eerste prijs in de sjoelcompetitie en won ik een sjoelbak. Deze sjoelbak heb ik pas een paar maanden geleden weggegeven aan mijn dochter voor mijn bonus kleinkinderen.

Een grappige anekdote

“ELCEE verkocht destijds kranen op schepen en deden ook de afname voor de scheepsvaartinspectie. Wij hadden toen geen technische dienst, dus dat deden we zelf.” Gerard werd gevraagd door Gebr. Broere uit Dordrecht om even een kraan te testen die ze van nieuwe hydraulische kleppen hadden voorzien. “Eerst gevraagd of alle aansluitingen gecontroleerd waren natuurlijk en dit werd bevestigd door de monteurs van Broere, vervolgens de hydrauliek kraan opengezet. Ze waren toch vergeten alles aan te draaien en stond ik onder een douche van hydrauliek olie. Vervolgens 2 uur in bad gezeten om de olie uit mijn haar te spoelen (dat had ik namelijk nog).”

Hijstechniek

Eindverantwoordelijk zijn voor sales vond Gerard leuk, maar hij heeft altijd een passie voor hijstechniek gehad. Een dealernetwerk opgezet in Nederland, in de productontwikkelingsgroep van Gunnebo in Zweden gezeten, alles om het voor de eindgebruiker zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Hij is trots op de goede relatie met de dealers en leveranciers.

Altijd eerlijk zijn

“De grootste les die ik heb geleerd in mijn carrière is dat je altijd eerlijk moet zijn. Eerlijk duurt het langst. Ik ben altijd mezelf gebleven, ik speel geen rol. Als ik met klanten ben en mijn vrouw zit ernaast, dan moet ze niet denken: dat is een andere Gerard Dijkers.”

Waar we mee afsluiten? “Wat ik het meest waardevol vind in mijn werk is de relatie die ik heb opgebouwd met mijn klanten, leveranciers en collega’s. Ik heb nooit de behoefte gehad om bij dit bedrijf weg te gaan. Het samenwerken met fijne collega’s en mooie producten heeft hieraan bijgedragen. Het plaatje klopt gewoon. En nog steeds wil ik hier niet stoppen, ik voel me hier thuis.”


Wil je meer weten over Gerard Dijkers?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerard Dijkers
Gerard Dijkers
Product Specialist Lifting
gdijkers@elcee.nl +31 6 51 52 04 72

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90