ELCEE onderhoudsintervallen optimaliseren
Geplaatst op: 29-08-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 6: onderhoudsintervallen optimaliseren 

Door het gebruik van de juiste glijlagers kunnen de onderhoudsintervallen worden beïnvloed. Dit betekent dat de lagers minder vaak vervangen of minder vaak opnieuw gesmeerd hoeven te worden. Als deze interval wordt verlengd, bespaart u niet alleen personeelskosten voor werknemers die verantwoordelijk zijn voor deze onderhoudswerkzaamheden, maar verhoogt u ook de productieve tijd van de apparatuur en machines. 

De onderhoudsintervallen worden vaak korter dan nodig gekozen om onvoorziene storingen door materiaalpech te voorkomen. De onderhoudsplannen omvatten de inspectie van verschillende lagers en bewegende delen, en ook smeerpunten, te gebruiken smering en dosering, etc..
De uitvoering van deze maatregelen kost niet alleen machinetijd maar ook personeelsinzet. Het werk vereist gekwalificeerd en opgeleid personeel. Fouten kunnen leiden tot dure schade. 

onderhoudsintervallen

Om de onderhoudsintervallen zo lang mogelijk en de uit te voeren werkzaamheden zo eenvoudig en kort mogelijk te maken, moet u ervoor zorgen dat de gebruikte glijlagers de best mogelijke slijtage-eigenschappen en dus de langst mogelijke levensduur bieden. U kunt ook glijlagers gebruiken die geen extra smering nodig hebben of zelfs helemaal niet gesmeerd hoeven te worden. Veel glijlagers worden aangeprezen als onderhoudsvrij omdat zij ofwel slechts eenmaal tijdens de assemblage hoeven te worden gesmeerd, ofwel de smering al is opgenomen in bijvoorbeeld sinterbronzen of kogellagers en door afdichtingen in de lagerpositie wordt gehouden. 

Toch kunnen deze lagers smering verliezen en voortijdig uitvallen als de afdichtingen beschadigd zijn of als er andere factoren optreden, wat weer extra kosten met zich meebrengt.
Ideaal zijn hier bussen op basis van vaste smeermiddelen. Deze zijn minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en hoeven niet vernieuwd of “opnieuw gesmeerd” te worden. 

Naast het optimaliseren van de montage zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper “7 tips: How to find the hidden costs of your plain bearings and save easily” vindt u hier meer nuttige informatie. 

GRATIS WHITEPAPER

Naast het optimaliseren van de onderhoudsintervallen zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper leest u al onze tips. Vraag hem aan via het formulier op deze pagina.

Meer weten over een kosteneffectieve onderhoudsintervallen voor glijlagers ?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90