montage glijlager door inpersen ELCEE
Geplaatst op: 18-08-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 5: montage vereenvoudigen

Kostenbesparen, hoe vaak krijgen we niet de opdracht om eens kritisch naar de kosten te kijken. Wij zijn ervan overtuigd dat goedkoop duurkoop is, maar dat wil niet zeggen dat er niet op de kosten bespaard kan worden. In dit voorbeeld gaat het minder om de eenheidskosten van de glijlagers, maar juist om de kosten die kunnen worden bespaard door een voordelig ontwerp in de latere processen. Een niet te verwaarlozen kostenpost is de montage van bussen. Vooral voor assemblages met veel glijlager punten, of grote hoeveelheden, kan de montagetijd voor het monteren van de glijlagers aanzienlijk en dus kostenintensief zijn. 

Als de glijlagers bijzonder zwaar of ingewikkeld zijn om in te persen, bijvoorbeeld omdat een grote perspassing of ondersnijdingen worden gebruikt, kunnen montagefouten optreden. Het resultaat: kapotte bussen en nog meer tijd. Daarom is het beter om de glijlager punten zo te ontwerpen dat de glijlagers eenvoudig met de hand of, bij grote hoeveelheden, halfautomatisch of volledig automatisch kunnen worden gemonteerd. 

montage glijlagers

Zelfs eenvoudige vormkenmerken zoals afschuiningen aan de buitenranden kunnen de positionering bij het lokaliseren in gaten vergemakkelijken. Zij helpen het onderdeel te positioneren en te centreren. Afschuiningen aan beide zijden van het onderdeel maken perspassing mogelijk zonder dat de bus vooraf goed moet worden gepositioneerd. Dit maakt automatische montage mogelijk. Vooral met veel bussen per assemblage, kan op montagetijd worden bespaard. wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing.

Als het glijlager niet door middel van perspassing in het boorgat moet worden gefixeerd, kan de bus gewoon in sleufvorm worden “ingeklikt”. Dit minimaliseert de montagetijd in het geval van handmatige montage, aangezien extra perspassing nodig is. 

Als het glijlager nog moet worden ingeperst, is het raadzaam het te monteren met een inpers gereedschap of iets dergelijks. Op deze manier kunt u een grote kostenbesparing realiseren. 

Gratis whitepaper

Naast het optimaliseren van de montage zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper leest u al onze tips. Vraag hem aan via het formulier op deze pagina.

Meer weten over een kosteneffectieve montage voor glijlagers ?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90