Kosten besparen met glijlagers Deel 4: Het meest kosteneffectieve productieproces
Geplaatst op: 11-08-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 4: productieproces

Een kosteneffectief productieproces draagt enorm bij aan het kosten besparen met glijlagers. Het maakt niet uit of het uiteindelijk een speciaal ontwerp of een standaard glijlager moet zijn. Kies het gunstigste productieproces, of de leverancier met het gunstigste proces voor optimalisatie van uw kosten. Glijlagers worden op allerlei manieren vervaardigd, afhankelijk van het materiaal, het aantal eenheden en de vorm. In het geval van metalen lagers gaat het vooral om draaien, frezen, stampen of sinteren. 

In het geval van kunststofglijlagers worden grote hoeveelheden voornamelijk door spuitgieten geproduceerd. Bovendien kunnen kunststof glijlagers worden geprint met behulp van additieve processen of gesinterd met behulp van lasers. Halffabricaten worden ook vaak gebruikt in de vorm van staven of platen, die dan op soortgelijke wijze als metalen bussen worden gefreesd of gedraaid. 

optimaliseren van het productieproces

Deze productieprocessen zijn niet alleen van invloed op de verwerkingskwaliteit en de materiaaleigenschappen, maar vooral op de prijs van de onderdelen. Zo brengt spuitgieten of stansen hogere eenmalige kosten met zich mee voor de productie van de matrijzen, terwijl de bewerkingstijd per onderdeel zeer kort is. Bij grote hoeveelheden zijn de kosten van de componenten dus bijzonder goed verdeeld en per saldo gunstiger. Bewerkingen zoals draaien of frezen zijn daarentegen geschikt in productieprocessen voor kleinere hoeveelheden, waarbij de instelkosten voor de machines vaak een groot deel van de componentkosten uitmaken voor hoeveelheden van minder dan 100 eenheden. Aan de andere kant van het spectrum staan 3D-geprinte onderdelen, die zeer lage instelkosten maar relatief hoge bewerkingskosten hebben. 

Kostenbesparing door constructieve aspecten

Fabrikanten die bijzonder breed gepositioneerd zijn op het gebied van hun productieproces, kunnen hier flexibel inspelen op de door u gewenste hoeveelheden en componentvarianten en u het meest gunstige productieproces aanbieden. Naast het optimaliseren van de productieprocessen zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. De constructieve aspecten zijn daardoor belangrijk om kosten te besparen. ELCEE heeft een team engineers in dienst wat graag met u meedenkt. Tijdens de ontwerpfase kan onze kennis u helpen om slimme keuzes te maken zodat standaard artikelen in uw specifieke toepassing geplaatst kunnen worden. Op deze manier kunt u een grote kostenbesparing realiseren. 

Gratis whitepaper

Naast het optimaliseren van de productieprocessen zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper leest u al onze tips. Vraag hem aan via het formulier op deze pagina.

Meer weten over een kosteneffectief productieproces voor glijlagers ?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90