ELCEE Kosten besparen met glijlagers deel 3 Kan het ook iets van de plank zijn
Geplaatst op: 03-08-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 3: Kan het ook iets van de plank zijn? 

Standaard glijlagers “van de plank” kunnen aanzienlijke kostenbesparing opleveren voor uw specifieke toepassing. Niet zelden is het glijlager het laatste onderdeel dat in een assemblageontwerp wordt gepland. De binnendiameter wordt bepaald door de te ondersteunen as, de buitendiameter door het al geplande montage gat. In geval van twijfel is het onderdeel waarin het glijlager is geperst al ergens anders gebruikt en kan het als identiek onderdeel worden hergebruikt. Een aanpassing van deze omringende onderdelen kan dan zo duur zijn dat het glijlager zich moet aanpassen aan de ongewone afmeting. Of het is niet mogelijk het glijlager in een iets te kleine boring te persen zoals de bedoeling is en daarom moet het worden vastgezet door middel van een “press fit” of “springveer”. 

Het is alleen niet ongewoon dat deze eisen leiden tot dure speciale oplossingen. Vooral bij nieuwe ontwerpen kan het zinvol zijn na te gaan of het niet gunstiger is de omringende onderdelen aan te passen. Als de as bijvoorbeeld toch al van tevoren wordt bewerkt, kan de diameter aan het glijlager worden aangepast door het gewoon te draaien. Natuurlijk werkt dit effect ook andersom: als de keuze van een geschikt glijlager een extra bewerking van de as bespaart. 

De constructieve aspecten zijn daardoor belangrijk om kosten te besparen. ELCEE heeft een team engineers in dienst wat graag met u meedenkt. Tijdens de ontwerpfase kan onze kennis u helpen om slimme keuzes te maken zodat standaard artikelen in uw specifieke toepassing geplaatst kunnen worden. Op deze manier kunt u een grote kostenbesparing realiseren. 

GRATIS WHITEPAPER

Naast het optimaliseren van kosten door te kiezen voor voorraadartikelen zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper leest u al onze tips. Vraag hem aan via het formulier op deze pagina.

Meer weten over glijlagers van de plank?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90