Catalogus igus
Geplaatst op: 27-07-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 2: De juiste glijlager keuze

In het tweede deel van onze reeks artikelen over het onderwerp “Kosten besparen met glijlagers” behandelen we een ander belangrijk aspect van de aanschaf van glijlagers, dat aanzienlijk kan bijdragen tot een verlaging van de kosten van lager posities: de juiste keuze van glijlagers.

Enerzijds speelt het onderwerp een beetje in op het aspect van inkoopoptimalisatie. Het doel moet altijd zijn om zoveel mogelijk identieke onderdelen en zo weinig mogelijk verschillende onderdelen te gebruiken. Dit bespaart op inkoop- en opslagkosten. Bijgevolg kan de keuze van catalogusonderdelen het meest zinvol zijn. Anderzijds is de keuze van de juiste materialen of soorten glijlagers ook belangrijk.

Glijlager catalogus

Het is de moeite waard om de werkelijke eisen van uw lagerpunten te vergelijken met de gegevens van de glijlagers. Glijlager catalogus (Afbeelding: igus GmbH)

Voorbeeld

Een praktisch voorbeeld: de belasting op het glijlager is gespecificeerd als 150 MPa, wat betekent dat er 150 N per mm² lageroppervlak is. Daarom wordt een lager van hoogwaardig staal ontworpen en uiteindelijk aangeschaft, omdat de fabrikant in de datasheet een voldoende hoge maximale dynamische belasting aangeeft. In feite was de 150 MPa echter een theoretische waarde die door verschillende veiligheidsfactoren werd bereikt en die bovendien alleen statisch – d.w.z. zonder beweging – kon worden bereikt. Het gevolg is dat hoogwaardige glijlagers die aan deze hoge theoretische waarde kunnen voldoen, in het ontwerp zijn opgenomen. Om deze lagers te laten werken, moeten verdere ontwerpprocedures (smering, asmateriaal, enz.) worden genomen, en deze kosten lopen op.

GRATIS WHITEPAPER

Naast kosten besparen met glijlagers door het juiste type glijlager te kiezen zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om kosten te besparen. In onze white paper leest u al onze tips. Vraag hem aan via het formulier op deze pagina.

Meer weten over glijlagers?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90