voedselveilige sferische lagers
Geplaatst op: 19-07-2023

Igus voedselveilige sferische lagers

In de voedingsmiddelenindustrie moeten machineonderdelen aan zeer hoge hygiëne-eisen voldoen zodat ze geen veiligheidsrisico vormen. Sinds 2019 biedt de motion plastics specialist igus igubal Food Contact (FC) aan, een speciaal sferisch lagersysteem gemaakt van hoogwaardige polymeren die voldoen aan FDA en EU 10/2011 voor direct contact met voedsel. Het bedrijf breidt dit assortiment nu uit met een nieuw dubbel gewricht. Geïnteresseerden die vooraf de voordelen en kwaliteit van de igubal FC-serie zelf willen zien, kunnen nu een nieuwe gratis sample-box bestellen.

Levensmiddelenproducenten staan voor de uitdaging om de betrouwbaarheid van hun systemen continu te verbeteren. Het detecteren van de kleinste onzuiverheden is een bijzonder doorslaggevende veiligheidsfactor om de zuiverheid van de producten te garanderen. Door detecteerbare en tegelijkertijd voedselveilige additieven te integreren in zijn hoogwaardige kunststoffen, is de motion plastics specialist igus erin geslaagd om een serie sferische glijlagers te ontwikkelen, speciaal voor direct contact met voedsel: igubal Food Contact (FC). Door FC te gebruiken, is het mogelijk om het risico van een dure terugroepactie aanzienlijk te minimaliseren, aangezien detectoren zelfs de kleinste onderdelen van de componenten herkennen, wat het werk voor de afdeling kwaliteitsborging eenvoudiger maakt. Bovendien zijn de materialen ook blauw gekleurd om de optische detecteerbaarheid te verbeteren.

Meer ontwerpvrijheid met het nieuwe dubbele gewricht

“Om gebruikers nog meer ontwerpvrijheid te geven in zo’n hygiënegevoelig gebied, voegen we nu een ander onderdeel toe aan onze beproefde igubal FC-serie. Naast staande lagers en vaste flenslagers, stangkoplagers en gaffelkoppen omvat het productassortiment nu ook een dubbel gewricht”, legt Dennis Steffen, Product Manager voor igubal sferische lagers bij igus, uit. Zoals alle igubal FC-producten bevat het een optisch en magnetisch detecteerbare behuizing gemaakt van het FDA-conforme igumid FC-materiaal. Dankzij de gebruikte hoogwaardige polymeren is het nieuwe sferische lager bovendien smeermiddel- en onderhoudsvrij, trillingsdempend, corrosievrij en in combinatie met een sferische kogel geschikt voor het opvangen van uitlijnfouten. “Bij het selecteren van de juiste sferische kogel kunnen klanten kiezen uit verschillende materialen, afhankelijk van hun behoeften”, zegt Steffen. “Het inzetstuk gemaakt van het materiaal iglidur A181 kan worden gebruikt om te voldoen aan de strikte FDA-richtlijnen. Het materiaal iglidur FC180 garandeert 100% detecteerbaarheid. Beide voldoen ook aan de EU 10/2011-norm voor direct contact met levensmiddelen. Als er door de sferische kogel een hoger aanhaalmoment nodig is, kunnen klanten ook kiezen voor een RVS uitvoering.” Zoals bij alle igus-producten werken ze zonder externe smeermiddelen, wat verontreiniging uitsluit. Bovendien kunnen reinigingsprocessen ongeacht de lagers worden uitgevoerd.

Probeer het zelf: nieuwe Food Contact sample-box

IGUS VOEDSELVEILIGE SFERISCHE LAGERS

Met de gratis igubal FC sample-box – inclusief het nieuwe dubbele gewricht – kunnen geïnteresseerden zelf de voordelen zien van het smeermiddelvrije sferisch lager systeem voor de voedingsindustrie.

Als u de igubal FC sferische lagers in uw handen wilt houden voordat u ze koopt en uzelf wilt overtuigen van de kwaliteit en voordelen van de materialen – zoals magnetische detecteerbaarheid – kunt u een gratis sample-box bestellen. De nieuwe box bevat samples uit alle productgebieden: staande lagerblokken, vaste flenslagers, stangkoplagers, gaffelkoppen en dubbele gewrichten. Het gehele kogellagersysteem kenmerkt zich door een lange levensduur en chemische bestendigheid. Dit werd bewezen door talrijke tests in ons eigen testlaboratorium – het grootste in de branche voor tribopolymeren. De igubal FC verslaat ook de conventionele sferische glijlagers van roestvaststaal voor wat betreft kosten. Ten opzichte van roestvaststalen oplossingen kan een kostenvoordeel tot wel 85% worden behaald. Het igus-product vereist ook minder onderhoud vanwege de zelfsmerende specificaties van het lagermateriaal.

Meer weten over voedselveilige sferische lagers?

Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

 

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90