Catalogus igus
Geplaatst op: 13-07-2023

Kosten besparen met glijlagers deel 1: Inkoop

Kosten besparen met glijlagers: Inkoop

Het optimaliseren van de inkoop en de eenheidskosten van gewone bussen is een alledaags proces bij de inkoop, maar wordt vaak verwaarloosd voor “onbelangrijke” componenten. Deze componenten worden vaak gekocht van groothandelaren, die er op hun beurt een bepaalde marge aan toevoegen. Eisen gedragen zich gewoonlijk lineair en kunnen daarom relatief goed worden gepland.

Optimalisering

De waarde van het onderdeel is meestal zo laag dat de inkoopkosten – d.w.z. de kosten voor het inkoopproces zelf – de waarde van het onderdeel snel kunnen overschrijden. En niet alleen vanwege deze aanschafkosten is het zinvol om af en toe de eisen en leveringsbronnen voor glijbussen ter discussie te stellen. Afhankelijk van het aantal eenheden en de leverancier kunnen de kosten per eenheid ook zeer aanzienlijk zijn en ruimte bieden voor optimalisering. En toch wordt maar al te vaak verzuimd om regelmatig de eisen te herzien nadat het project is gestart.

Kunnen toekomstige eisen worden gecombineerd? Kunnen er raamovereenkomsten met de leverancier worden gesloten? Kunnen de lagers eventueel rechtstreeks bij ELCEE worden gekocht? Enerzijds zijn er de extra kosten en inspanningen die bijvoorbeeld gepaard gaan met het aanhouden van een andere leverancier en de integratie ervan in het inkoopproces. Anderzijds zijn er de mogelijk veel gunstiger aankoopprijzen. 

Glijlager catalogus

Biedt een andere fabrikant misschien betere voorwaarden? De vergelijking is de moeite waard. Glijlager catalogus (Afbeelding: igus GmbH)

Verkoopvolumes

Niet alle fabrikanten werken met hun eigen directe verkoop, vooral niet voor kleinere behoeften. Toch is het vaak de moeite waard om te controleren. Een andere manier om geld te besparen is de eisen zelf te controleren. In de praktijk worden deze vaak niet gecontroleerd nadat het project is begonnen. In het ideale geval blijven de verkoopvolumes van de producten of machines waarin glijbussen zijn geïnstalleerd na de start van het project stijgen. 

Aangezien glijlager fabrikanten en -handelaars vaak aanzienlijke kortingen aanbieden voor grotere afnamehoeveelheden, moet in geval van twijfel hiernaar worden geïnformeerd.
Het is ook de moeite waard afroepovereenkomsten te sluiten voor planbare behoeften om niet alleen de beschikbaarheid van onderdelen maar ook de prijzen ervan te optimaliseren. Weeg bovendien de inkoop- en leveringskosten af. Dit geldt voor alle aangekochte goederen en dus ook voor glijlagers. 

Meer weten over glijlagers?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90