Wat is het verschil tussen schuine tandwielen en rechte tandwielen
Geplaatst op: 03-07-2023

Verschil tussen schuine en rechte tandwielen

Tandwielen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn verschillende soorten tandwielen voor elke toepassing. Sommige typen tandwielen lijken echter qua ontwerp sterk op elkaar en kunnen voor soortgelijke toepassingen worden gebruikt. Deze blog gaat over het onderscheid tussen rechte en schuine tandwielen en hun toepassingen. 

Tandwielen met rechte tanden 

Tandwielen met rechte tanden Tandwielen met rechte tanden zijn het meest voorkomende type tandwiel. Als je iemand zou vragen om te beschrijven hoe een tandwiel eruitziet, zou hij waarschijnlijk een tandwiel met rechte tanden beschrijven. Rechte tanden die kunnen samenwerken met andere tandwielen en gelijkmatig verdeeld zijn over een cirkelvormig lichaam. Dankzij de eenvoud van het ontwerp zijn rechte tandwielen zeer goedkoop en snel te vervaardigen. Bij hogere snelheden veroorzaken rechte tandwielen echter veel meer lawaai en trillingen, waardoor rechte tandwielen meer geschikt zijn voor toepassingen bij lage snelheden. Rechte tandwielen worden meestal gebruikt in toepassingen zoals koffieautomaten, drankautomaten, geldautomaten, aandrijvingen voor auto’s, etc..

Schuine tandwielen 

Spiraalvormige tandwielen, tandwielen met schuine vertanding Schuine tandwielen verschillen van rechte tandwielen door de vorm van het tandwiel; bij schuine tandwielen zijn de tanden niet recht, maar, zoals de naam al aangeeft, onder een hoek geplaatst. Schuine tandwielen hebben het voordeel dat zij meer krachten kunnen overbrengen dan rechte tandwielen. Schuine tandwielen genereren echter een axiale stuwkracht door de spiraalvormige tanden. Deze axiale kracht moet worden opgevangen of vereist de combinatie van twee spiraaltanden (pijltanden of dubbele spiraaltanden) tot één tandwiel. Door de axiale krachten neemt de lager slijtage toe. Een toepassing waarbij zowel rechte als schuine tandwielen worden gebruikt is in auto’s. Hier worden schuine tandwielen gebruikt in de voorwaartse versnelling en rechte tandwielen in de achterwaartse versnelling. Dit komt tot uiting in het aanzienlijk hogere rijgeluid bij het achteruitrijden. 

Meer weten over tandwielen?

Als u kunststof tandwielen nodig heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90