igus draaikranslager ELCEE
Geplaatst op: 27-06-2023

igus draaikranslager voor contact met levensmiddelen 

Draaikranslager van de iglidur PRT-serie in hygiënische uitvoering maakt reiniging zonder demontage mogelijk 

Draaikranslagers in hygiënische uitvoering waren tot nu toe een schaars goed op de markt. Fabrikanten van speciale machines voor hygiënegevoelige ruimten moeten daarom vaak extra afdekkingen ontwerpen. Maar nu herschikt igus de kaarten – met een iglidur PRT draaikranslager in hygiënische uitvoering, die een snelle en volledige reiniging van restanten in de toepassing mogelijk maakt. Zo kan het draaikranslager permanent geïnstalleerd blijven in een toepassing met contact met levensmiddelen en bespaart de gebruiker ontwikkelingswerk voor een geschikte bekleding. 

Fabrikanten van speciale machines voor hygiënische ruimten in de levensmiddelen-, medische en farmaceutische industrie kennen het probleem: draaikranslagers voor roterende componenten, bijvoorbeeld in een bottellijn, zijn nauwelijks in hygiënische uitvoering op de markt verkrijgbaar. Klassieke modellen bieden een groot oppervlak voor bacteriën om te groeien en kunnen meestal niet grondig genoeg worden gereinigd. Daarom is voor een hygiënische bekleding meestal extra ontwikkelingswerk nodig. En dat betekent meer tijd en geld. “We willen een eenvoudiger oplossing bieden en hebben daarom een hygiënische versie van onze iglidur PRT draaikranslager ontwikkeld”, zegt Fabian Wieking, Product Manager PRT Draaikranslagers bij igus. “Deze bestaat uit roestvrij staal en FDA-conforme kunststoffen en is zo ontworpen dat hij kan worden gereinigd zonder resten achter te laten zonder dat hij uit de machine moet worden gehaald. Dit maakt een extra dekking overbodig.” 

Eenvoudige reiniging in gebruik door nieuw ontwerp 

igus draaikranslagerDe ingenieurs van igus baseerden de constructie van het nieuwe draaikranslager op de richtlijnen van de European “Hygienic Engineering and Design Group” (EHEDG) – een vereniging van onderzoeksinstituten, volksgezondheidsinstellingen, voedselverwerkende bedrijven en leveranciers van apparatuur voor de voedselproductie. Het uiteindelijke doel: zo weinig mogelijk oppervlak voor bacteriegroei. Daarom zoekt de gebruiker tevergeefs in het igus ontwerp naar hoeken van 90 graden, lasnaden en randen. Alle onderdelen van het draaikranslager zijn afgerond. Alle niveaus hebben ook een helling van minstens drie graden zodat het water volledig wegloopt. FDA-conforme afdichtingen worden geïnstalleerd waar metaal en metaal elkaar ontmoeten. Dit voorkomt bijvoorbeeld dode ruimtes bij schroefverbindingen. “Dankzij deze speciale ontwerpkenmerken is zogenaamde “clean-in-place” reiniging mogelijk”, aldus Wieking. “Demontage is niet nodig voor het schoonmaken. Gebruikers kunnen het lager gewoon afspoelen met schoonmaakmiddelen om alle resten betrouwbaar te verwijderen.” 

Igus produceert nieuwe draaikranslager als speciale component ook op aanvraag 

igus draaikranslager voorkant“We zien dat de voedings- en verpakkingsindustrie zich snel ontwikkelt en dat er steeds meer vraag is naar speciale machines”, zegt Wieking. “In de meeste gevallen hebben de fabrikanten echter speciale onderdelen nodig. Wij bieden hun daarom aan om het nieuwe draaikranslager in “Hygienic Design” volgens hun individuele eisen te vervaardigen.” Ook hier profiteren de gebruikers van de gebruikelijke voordelen van igus producten: De roestvrijstalen ringen bewegen op glij-elementen van iglidur – een hoogwaardige kunststof waarin vaste smeermiddelen zijn geïntegreerd. Ze maken een wrijvingsarme droogloop mogelijk en beschermen tegelijkertijd het milieu. De draaikransen worden montage klaar geleverd en werken jarenlang onderhoudsvrij dankzij de zelf smerende werking. 

Meer weten over het draaikranslager?

Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

 

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90