Harpoenen met xiros® polymeer kogellagers  copy
Geplaatst op: 13-02-2023

Harpoenen met xiros polymeer kogellagers 

Xiros kunststof kogellagers van igus worden toegepast in harpoenen, dit zijn zijn speren of werpsperen met weerhaken om op vissen of walvissen te jagen. De weerhaken zijn er om te voorkomen dat de speer uit de getroffen vis glijdt. Onderzoekers vonden harpoenvormen uit het stenen tijdperk die door ingewikkeld snijwerk tot stand kwamen en voor verbazing zorgden. In de loop der jaren ontwikkelden de harpoenen zich tot grote lanceerinrichtingen die vooral bij de walvisvangst werden gebruikt. Harpoenen bevinden zich altijd onder water en de gebruikte onderdelen moeten hiertegen bestand zijn. Wij vertellen u waarom onze kogellagers in harpoenen een lange levensduur garanderen. 

Harpoen-met xiros igus kogellagerHarpoenen moeten vaak worden gespannen voordat de weerhaak wordt afgevuurd. Onze poly-kogellagers maken het spannen absoluut moeiteloos. De vereiste inspanning wordt aanzienlijk verminderd door onze polymeerkogellagers. Met dezelfde rubberbandlengte kan de snelheid dus met ongeveer 25 procent worden verhoogd in vergelijking met conventionele toestellen. Het mechanisme blijft altijd stabiel bij in omstandigheden met zand of zeewater. 

xiros kunststof kogellagers pluspunten

De grootste pluspunten zijn dan ook de zeewater- en corrosiebestendigheid en de smeermiddelvrijheid van de xiros kunststof kogellagers. Kogellagers van metaal zijn voor dit toepassingsgebied uit den boze, omdat zij door het permanente gebruik in water corroderen, het smeermiddel wordt weggespoeld en het lager des te sneller tot stilstand komt. 

xiros kogellager in harpoen

Op de foto ziet u een voorbeeld van een harpoen die is uitgerust met ons kunststof kogellager. Het dient hier als steunpunt voor de harpoen katrol. 

Wij geven u graag advies!

Heeft u ondersteuning nodig bij het ontwerp van uw xiros kunststof kogellagers? Wij geven u vrijblijvend advies, bij u ter plaatse, telefonisch of virtueel, over de keuze van het optimale materiaal, ondersteunen u bij de vormgeving en de keuze van het meest geschikte fabricageproces tot en met de productie en levering van de onderdelen.


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90