drylin EGW
Geplaatst op: 06-02-2023

drylin EGW

drylin EGW: Modulaire lineaire geleiding voor elke verplaatsingslengte van igus 

Bijna eindeloos verlengbaar en eenvoudig te monteren: drylin EGW biedt nieuwe ontwerpvrijheid voor grote verplaatsingen 

Met de drylin Endless Gear lineaire module (EGW) lanceert igus een modulaire en smeermiddelvrije lineaire geleiding met tandstang aandrijving, die dankzij het modulaire klikprincipe tot elke gewenste lengte kan worden uitgebreid – voor weinig geld en bijna net zo eenvoudig als een houten treinbaan. Er kunnen meerdere wagens op rijden in verschillende richtingen en met verschillende snelheden. De lineaire geleiding kan ook nadien worden uitgebreid en aangevuld met extra loopwagens. 

Lineaire assen met tandriemaandrijving zijn geschikt voor vele handling- en positioneringstaken. Het probleem: vanaf een lengte van meer dan 10 meter zijn getande riemen niet geschikt omdat ze gaan doorhangen en de rek van de riem het vastklikken bemoeilijkt. Een tweede probleem: het gebrek aan flexibiliteit. Verschillende wagens kunnen niet met verschillende snelheden op de baan rijden. Zelfs niet in verschillende richtingen. “Om meer mogelijkheden te bieden aan iedereen die lange trajecten eist, hebben we drylin EGW ontwikkeld – een modulaire lineaire geleiding met tandstangaandrijving”, zegt Stefan Niermann, hoofd van de business unit drylin lineaire- en aandrijftechniek bij igus. “In termen van looplengte hebben gebruikers nu geen beperkingen. Ze kunnen op elk moment extra rails aan elkaar koppelen, net als bij een speelgoedtrein. Dankzij de modulariteit van het systeem bestaat het bouwpakket uit stukken die elk slechts twee meter lang zijn, wat ook de hantering en het transport aanzienlijk vereenvoudigt.” In tegenstelling tot de tandriemaandrijving is het ook mogelijk meerdere wagens, elk met een eigen elektromotor, op één spoor in verschillende richtingen en met verschillende snelheden te laten rijden. Met het modulaire systeem drylin EGW krijgt de gebruiker alles uit één hand, van de lineaire geleiding, de sledes, tot de rupsen en kabels voor de stroomvoorziening – op verzoek ook montage klaar, inclusief motor en besturing. 

drylin EGW: Herhalingsnauwkeurige verplaatsingen mogelijk, zelfs over lange afstanden 

Drylin EGW bestaat uit verschillende onderdelen: De basis is de WS-20 van de drylin W-serie – een geleiderail van hard geanodiseerd aluminium met een rond profiel, waarop de sledes glijdend worden geleid. In het midden daarvan bevindt zich een profiel waarin de polymeer tandstang modules passen. Het tweede onderdeel is de slede. Die glijdt over de rail met vier glijlager bussen van de hoogwaardige kunststof iglidur J200. Een elektrische motor in de wagen zorgt voor de beweging. Deze motor drijft een tandwiel aan dat in de tandstang grijpt. De motorkabel beweegt in een kabelrups die parallel aan de rail loopt. Het derde onderdeel is rechtstreeks aan de slede bevestigd: Een sleepslede waarop bijvoorbeeld een camera of bijvoorbeeld plukrobots of sensoren kunnen worden gemonteerd. Met behulp van de modulair uitbreidbare lineaire geleider kunnen bijvoorbeeld inspectie- of controletaken met reproduceerbare nauwkeurigheid worden uitgevoerd, zelfs over zeer lange afstanden. Dit zorgt voor meer kwaliteit en veiligheid. Bijvoorbeeld bij de inspectie van treindaken of onderdelen in de autoproductie. “In dergelijke toepassingen werkt drylin EGW met aanzienlijk minder trillingen en stiller dan lineaire geleidingen met klassieke kogelomloop systemen”, aldus Niermann. “Bovendien wordt, dankzij het principe van kunststof in plaats van metaal, het gewicht van de lineaire geleiding en dus de vereiste aandrijfenergie verminderd. En ook de kwestie van corrosie speelt geen rol meer.” 

drylin EGW Tests bewijzen: 45.000 cycli zonder significante slijtage 

De drylin EGW lineaire geleider is duurzaam. Dit wordt bewezen door tests in het interne laboratorium van igus. Ingenieurs verzwaarden een slede met een last van 200 N en bewogen deze met een snelheid van 1 m/s over een slaglengte van 15.000 mm. Het resultaat: zelfs na 45.000 cycli was er geen noemenswaardige slijtage zichtbaar op de rails en de glijlager bussen. Als de lineaire geleider op een bepaald moment de slijtagegrens bereikt, kan de gebruiker de glijfolies gemakkelijk rechtstreeks op de rail vervangen in slechts enkele minuten en zonder de lager steunen te demonteren. Een ander voordeel: externe smering is niet nodig. Dat komt doordat in de hoogwaardige kunststof vaste smeermiddelen zijn geïntegreerd die na verloop van tijd vrijkomen en een wrijvingsarme droogloop mogelijk maken. De onderhoudsinspanning is navenant laag. 

Hoe eenvoudig de inbouw van de drylin EGW lineaire module is, vertellen wij u graag!

Wij geven u graag advies!

Heeft u ondersteuning nodig bij het ontwerp van uw Lineaire geleidingsoplossingen? Wij geven u vrijblijvend advies, bij u ter plaatse, telefonisch of virtueel, over de keuze van het optimale materiaal, ondersteunen u bij de vormgeving en de keuze van het meest geschikte fabricageproces tot en met de productie en levering van de onderdelen.


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90