Glijlagers onder water zeilschip
Geplaatst op: 30-11-2022

Glijlagers onder water: waar u op moet letten

Onderwatergebruik stelt machines in het algemeen en lagers in het bijzonder voor een aantal bijzondere uitdagingen. Het hoofdprobleem is duidelijk. Het water – maar ook andere vloeistoffen – beïnvloedt de lager punten op verschillende manieren. Wat dit zijn, welke overwegingen er zijn bij het gebruik van glijlagers onder water – of andere vloeistoffen – komt u te weten in deze blog.

Corrosie

Het corrosieproces vereist niet alleen vocht maar ook zuurstof. Nu ligt het voor de hand te concluderen dat onderdelen die permanent onder water worden gebruikt met navenant minder contact met de lucht, beter beschermd zijn tegen corrosie. In feite wordt het corrosieproces echter in het beste geval vertraagd. Daarom moeten alle gebruikte onderdelen ook tegen corrosie worden beschermd als zij permanent onder water worden gebruikt. Corrosiebestendig staal of corrosiebestendige coatings zijn hier geschikt. Maar hoe zit het met de lagers zelf?

De corrosiebescherming van lagers – ongeacht of het kogellagers, rollagers of glijlagers zijn – bestaat meestal uit vet. Het ontkoppelt niet alleen de contactoppervlakken van elkaar, maar beschermt ze ook tegen vocht. Glijlagers van kunststof of textielweefsel hebben deze bescherming niet nodig omdat zij niet corroderen.

Vaste smeermiddelen

Zogenaamde “drooglopende” glijlagers hebben geen vet nodig. In plaats daarvan zorgen zogenaamde vaste smeermiddelen voor een lage wrijving. Het voordeel: het is niet nodig vet in het lager te houden door middel van complexe afdichtingen. Het nadeel: sommige vaste smeermiddelen moeten tijdens het gebruik eerst naar de as worden overgebracht. Water kan dit effect belemmeren. Het resultaat: meer slijtage. Bij de keuze van een glijlager moet erop worden gelet dat de fabrikant het specifiek aanbeveelt voor gebruik in water of een overeenkomstige medium.

Bijzondere kenmerken van niet-metalen glijlagers – zwellen

Kunststoffen en weefsels absorberen vocht en nemen daardoor in volume toe. Deze eigenschap beïnvloedt de functie als lager, aangezien dimensionale veranderingen van het lager van invloed zijn op de speling van het lager punt. In het ergste geval loopt het lager vast op de as en blokkeert. U kunt dit gevaar echter tot een minimum beperken of zelfs elimineren door de lager-speling te vergroten of door een geschikt kunststof te kiezen. Kunststoffen voor gebruik als glijlagers onder water bieden een water- of vochtopname van ca. 0,1 gewichtsprocent.

Overweeg weerstanden en certificeringen

Is het alleen water? Zout water veronderstelt hier al een zekere weerstand. Er zijn ook materialen die bestand zijn tegen chemicaliën zoals brandstoffen, zuren of basische vloeistoffen. De meeste fabrikanten bieden resistentie tabellen voor hun materialen. Deze tabellen zeggen echter meestal niets over hoe goed het slijtagegedrag van de materialen in de verschillende media is, maar zeggen vaak alleen iets over de vraag of de mechanische weerstand over een bepaalde periode onveranderd blijft. Igus gaat verder, met bijvoorbeeld een levensduur berekening.

Wij geven u graag advies!

Heeft u ondersteuning nodig bij het ontwerp van uw glijlager voor gebruik onder water? Wij geven u vrijblijvend advies, bij u ter plaatse, telefonisch of virtueel, over de keuze van het optimale materiaal, ondersteunen u bij de vormgeving en de keuze van het meest geschikte fabricageproces tot en met de productie en levering van de onderdelen.


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90