i6-BLUE printmateriaal
Geplaatst op: 27-10-2022

Blauw igus materiaal voor voedselveiligheid

Het nieuwe iglidur i6-BLUE lasersinterpoeder is extreem slijtvast, smeermiddelvrij en voedselveilig volgens de FDA en EU 10/2011 regelgevingen

igus, de motion plastics specialist in Keulen, lanceert een nieuw lasersintermateriaal voor 3D-printers: het poedervormige iglidur i6-BLUE is gemakkelijk te detecteren dankzij de blauwe kleur en voldoet ook aan de voorschriften van de FDA en de EU 10/2011 regelgeving. Het nieuwe materiaal verhoogt op die manier de veiligheid van machines en systemen in de levensmiddelen- en drankenindustrie. iglidur i6-BLUE doet qua sterkte en glijeigenschappen niet onder voor het beproefde iglidur i6, en is bijzonder geschikt voor het printen van wormwielen, tandwielen en snap-on verbindingen in 3D.

Snelle productie, lage kosten en hoge ontwerpflexibiliteit: fabrikanten van machines en systemen voor de voedings- en drankenindustrie gebruiken 3D-printers al lang als alternatief voor conventionele technologieën, zoals draaien en frezen. Steeds meer ontwerpers willen blauw printmateriaal. Waarom? Omdat blauw gemakkelijk te zien is en daardoor de voedselveiligheid vergroot. Als een 3D-geprint onderdeel breekt, zijn blauwe fragmenten in het product gemakkelijk te zien en snel te identificeren met detectoren. Het probleem is dat er voor het productieproces van selectieve lasersintering nog maar heel weinig blauwe printmaterialen op de markt zijn die zowel robuust als voedselveilig zijn. “Om aan de grote vraag te voldoen, hebben we nu iglidur i6-BLUE ontwikkeld, een blauw printpoeder dat compatibel is met alle gangbare lasersinterprinters,” zegt Tom Krause, Hoofd van de igus Additive Manufacturing Business Unit. “De hoogwaardige blauwe kunststof is gemakkelijk te herkennen en voldoet ook aan de eisen voor levensmiddelen. In tegenstelling tot conventioneel vervaardigde lasergesinterde componenten, voldoet iglidur i6-BLUE aan de hygiënerichtlijnen van de US Food and Drug Administration (FDA) en de EU 10/2011 regelgevingen.” Wat het onderdeel bijzonder maakt, is dat het volledig blauw is, en niet alleen gekleurde oppervlakken heeft. Hierdoor zijn alle mogelijke fragmenten blauw en dus gemakkelijk op te sporen.

i6-BLUE negen keer zo slijtvast als PA12

Dankzij de speciale samenstelling van het materiaal is iglidur i6-BLUE ook taai en slijtvast met uitstekende glij-eigenschappen, waardoor het bijzonder geschikt is voor het printen van wormwielen en tandwielen in 3D die bestemd zijn voor machines in de voedings- en drankenindustrie. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tussen -40°C en +80°C. “Tests in ons eigen laboratorium hebben ook aangetoond dat 3D-geprinte tandwielen van iglidur i6-BLUE een veel langere levensduur hebben dan gefreesde tandwielen van polyoxymethyleen (POM), en minstens negen keer zo slijtvast zijn als PA12 (SLS),” zegt Krause. Door de hoge breukrek is het lasersinter-printmateriaal ook geschikt voor de additieve vervaardiging van snap-on verbindingen. Bovendien verhoogt iglidur i6-BLUE de hygiëne van machines voor de levensmiddelen- en drankenindustrie. Microscopische vaste smeermiddelen zijn geïntegreerd in het lasersintermateriaal en komen automatisch vrij tijdens de beweging, waardoor een wrijvingsarme droge werking mogelijk is. Hierdoor zijn geen smeermiddelen meer nodig, die stof en vuil aantrekken en een besmettingsrisico kunnen vormen.

i6-BLUE Beschikbaar met de 3D-printservice in slechts vijf dagen

Machinebouwers die niet over een eigen 3D-printer beschikken kunnen gebruik maken van de igus 3D-printservice – zonder minimum bestelhoeveelheid. Ze hoeven alleen maar een 3D-model van hun onderdeel in te dienen. De lasersinter-printer produceert het vervolgens in lagen uit het nieuwe iglidur i6-BLUE printmateriaal – dit werkt aanzienlijk sneller dan klassieke productietechnieken, zoals draaien of frezen. “Voor speciale onderdelen, prototypes en series tot 10.000 stuks kunnen wij de levertijd terugbrengen van enkele weken tot vijf dagen,” zegt Krause. “Meer en meer klanten zijn dankbaar om deze deal te aanvaarden in het licht van haperende leveringsketens wereldwijd.”

Advies op maat voor voedselveiligheid

Wij adviseren u ook persoonlijk bij de keuze van het voedselveilige glijlager voor uw toepassing. Onze verkoopafdeling en ingenieurs analyseren samen met u uw toepassing en ondersteunen u ook na de levering van de glijlagers bij uw project. 


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90