igus_dryspin draadspindel
Geplaatst op: 26-09-2022

Draadspindel: biedt externe smering voordelen?

Het is geen geheim dat igus staat voor niet-smering van lagers. Simpel gezegd is er geen smering nodig voor igus producten. Wij horen vaak de terugkerende vraag van klanten: “Kan ik WD-40 of een ander smeermiddel gebruiken om mijn glijlager te smeren?” Veel mensen denken dat het smeren van bepaalde producten essentieel is om ervoor te zorgen dat ze niet vastlopen en soepel kunnen blijven bewegen. Hierdoor wordt snel vergeten dat smering niet voor alle producten een vereiste is. Met deze blog willen wij benadrukken dat voor een igus draadspindel absoluut geen smering nodig is. Het stuk verkaart ook waarom je nog steeds WD-40 of OKS400* kunt gebruiken, maar het niet hoeft. 

igus dryspin draadspindel smeermiddelvrij

Smeermiddel WD-40

Als we de samenstelling van WD-40 nader bekijken, wordt al snel duidelijk dat het niet noodzakelijk het beste smeermiddel is om het lager gesmeerd te houden zonder de wrijving te beïnvloeden. Dit komt doordat WD-40 een “penetrerende olie” wordt genoemd. In detail betekent dit dat de smering kan doordringen in holtes, zich kan mengen met vuil- en stofdeeltjes en deze naar de oppervlakte kan brengen. Het is ook niet geschikt als lange termijnoptie vanwege de dunne consistentie. 

Invloed smeermiddelen op draadspindel

 Heeft het gebruik van WD-40 of soortgelijke smeermiddelen invloed op de prestaties van igus® kunststof schroefdraad? 

Om de exacte antwoorden op dergelijke vragen te krijgen is het essentieel dat wij chemische tabellen raadplegen om de effecten van WD-40 op de iglidur-materialen duidelijk te maken. Een 100% weerstand van de iglidur-materialen afhankelijk van het type verontreiniging en het smeermiddel kan niet worden gegarandeerd. Ook de weerstand en het slijtage-effect moeten we hier als twee afzonderlijke onderwerpen beschouwen. In de regel zijn onze materialen bestand tegen dergelijke oliesmeermiddelen, maar dat betekent niet dat zij de spindelmoer niet aantasten. 

waarom een plastic igus draadspindel niet smeren? 

Draadspindel igus

igus draadspindel systemen zijn ontwikkeld voor onderhoudsvrije droogloop. In principe mag u een gesmeerd schroefdraadsysteem niet één op één vergelijken met een droogloopsysteem. Door de externe smering is de wrijvingscoëfficiënt lager dan bij een drooglopend draadsysteem. Het smeermiddel veroorzaakt echter ook een grote onderhoudsinspanning en extra kosten waarmee vaak geen rekening wordt gehouden. 

In gerechtvaardigde gevallen kan wel externe smering van iglidur-draadmoeren worden overwogen om de wrijvingscoëfficiënt te verlagen of de snelheden te verhogen zonder geluidsontwikkeling. In dat geval moet altijd met een van onze deskundigen worden overlegd of dit voor uw toepassing werkelijk zinvol is. De basisregel is: 

 In een schurende omgeving niet smeren → “smeerpasta”

Een andere smeervariant is de initiële smering. Dit is met name denkbaar voor een beter inloopgedrag. Nadat het smeermiddel is opgebruikt, zal de slijtage vrijwel lineair zijn: 

dryspin draadspindel tabel

Veel fabrikanten verklaren dat hun producten “onderhoudsvrij” zijn. Dit betekent dat de desbetreffende lagers of een draadspindel met een eerste smering worden geleverd. Maar zolang deze smering intact is, is er geen onderhoud nodig. iglidur-kunststoffen daarentegen hebben geen smeerfilm en geen vetreservoir dat wordt opgebruikt. De homogene materiaalstructuur van de spindelmoeren zorgt voor een grotendeels lineaire slijtage, zonder dat verrassingen of onderhoudsintervallen in acht moeten worden genomen.

igus draadspindel eigenschappen

igus materialen worden ook gekenmerkt door hun andere speciale eigenschappen: Door hun speciale samenstelling zijn ze uiterst slijtvast en veerkrachtig. Door de zelfsmerende werking zijn de spindelmoeren 100% drooglopend en onderhoudsvrij. Deeltjes zoals stof en vezels kunnen zich zo veel minder gemakkelijk aan een draadspindel hechten. In vuile omgevingen leidt dit tot een aanzienlijke verlenging van de levensduur in vergelijking met conventionele, gesmeerde materialen. Regelmatige nasmering van de draadspindel aandrijving is niet nodig dankzij de ingebouwde vaste smeermiddelen. 

Concluderend kan worden gesteld dat dryspin® draadspindels bestand zijn tegen de meeste in de handel verkrijgbare smeermiddelen. Er kan sprake zijn van meer, maar ook van minder slijtage. Als u echt extern wilt nasmeren, zijn verzeepte vetten op basis van minerale olie het beste. 

Gebruik in diverse industrieën 

De bovengenoemde voordelen maken het mogelijk dat dryspin®-draadspindels in speciale industrieën worden gebruikt. In de geneeskunde of de farmaceutische technologie is het bijvoorbeeld verplicht dat de geïnstalleerde producten absoluut schoon, hygiënisch en zeer gemakkelijk te reinigen zijn. In zeer vuile omgevingen is het belangrijk dat er geen vuildeeltjes aan de spindelmoer of de draadspindel blijven kleven. Dit heeft een negatieve invloed op de slijtage en het loopgedrag. 

igus kunststof draadspindel vergelijking met metalen schroefdraadsystemen

Metalen schroefdraadsystemen moeten regelmatig worden gesmeerd. Zonder de juiste smering beginnen ze na korte tijd te roesten. Om dit te voorkomen is regelmatige stilstand voor onderhoudsintervallen onontbeerlijk. De absolute smeer- en onderhoudsvrijheid van een kunststof draadspindel lost ook hier het probleem op en biedt een succesvol alternatief voor metalen schroefdraadaandrijvingen. Door de spindelmoeren te vervangen kan de technologie dus worden verbeterd en kunnen de kosten worden verlaagd. 

Advies op maat draadspindel

Wij adviseren u ook persoonlijk bij de keuze van het optimale glijlager voor uw toepassing. Onze verkoopafdeling en ingenieurs analyseren samen met u uw toepassing en ondersteunen u ook na de levering van de glijlagers bij uw project. 


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

*Wij gebruiken in dit artikel de twee genoemde merken als voorbeeld, maar natuurlijk zijn er nog andere vormen en merken van smeer- of glijmiddelen.  

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90