Lineaire technologie - hoe belangrijk is rust in lineaire geleidingen
Geplaatst op: 25-08-2022

Lineaire technologie: hoe belangrijk is rust in lineaire geleidingen? 

Stille machines en apparaten, in het huishouden, het laboratorium of het ziekenhuis, werken niet op je zenuwen. Wie kent niet de geluiden die je direct storen. De lift in het hotel ’s nachts, de afwasmachine of de koelkast die zichzelf ’s avonds opnieuw lijkt uit te vinden. Maar ook het piepen van een lade wanneer die wordt opengetrokken of het luide rollen van de nieuwe koffer over de vloer wanneer u om 05.10 uur ’s ochtends vertrekt voor uw (zaken)reis zijn onaangenaam. 

Toegegeven, dit geldt niet voor iedereen. Maar in het algemeen wordt stilte zeer op prijs gesteld. Vergelijkbare effecten treden op bij lineaire geleidingen. Ook hier kan de geluidsemissie worden verminderd door een gerichte selectie. Bij het vergelijken van kogelgeleiders en glijgeleiders, begrijp je dit het beste. 

Geluid door trillingen

In kogelgeleiders en kogellagers in het algemeen rollen metalen lichamen over een metalen oppervlak, gewoonlijk een rail of een as. Metaal op metaal veroorzaakt lawaai – des te meer geluid, wanneer de systemen niet meer gloednieuw zijn en de eerste tekenen van slijtage vertonen. Het vet dat voor elk kogellager vereist is en in het lager wordt aangebracht, dempt de geluidsontwikkeling, maar kan deze niet doeltreffend onderdrukken. In de vakliteratuur wordt dit mechanische trilling genoemd, bijvoorbeeld veroorzaakt door draaiende onderdelen. 

Onder andere het Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid van de Duitse Sociale Ongevallenverzekering (IFA) geeft meer inzicht: De bepaling van het emissie-geluiddruk-niveau op de werkplek is beschreven in de basisnormen DIN EN ISO 11201 tot DIN EN ISO 11205. De basisnormen DIN EN ISO 3744 en DIN EN ISO 3746 zijn van bijzonder belang voor het bepalen van het toegelaten emissie-geluiddruk-niveau.  

Lineaire technologie

Lineair glijdende geleidingen daarentegen, vooral wanneer zij zijn gebaseerd op technische hoogwaardige kunststoffen, glijden – zoals hun naam al aangeeft – over een glad oppervlak en produceren slechts de geringste trillingen, die tegelijkertijd weer in de kunststof worden gedempt. Dit resulteert niet in dezelfde precisie en stijfheid, maar wel in een zeer aangename soepelheid. 45db worden zelden overschreden. De beste manier om dit te vergelijken is met schaatsen versus. rolschaatsen, of neem skiën. Je beweegt snel en elegant en bijna geruisloos. Dat is min of meer de ervaring van een lineaire glijbaan. 

Stille lineaire technologie

Denken we nu aan de vele toepassingen in de medische technologie, laboratoria, meubilair, keukens en andere gemak producten. En de automatisering komt ook steeds dichter bij onze huishoudens. Zogenaamde bewegende robots met uitgiftecompartimenten, zoals die nu al in toenemende mate in de cateringsector te zien zijn, zullen ons dagelijks leven “verrijken”. En als dat de trend is, dan moeten deze “grappige kerels” op zijn minst stil zijn! 

Wij adviseren u ook persoonlijk bij de keuze van het optimale lineaire glijlager voor uw toepassing. Onze verkoopafdeling en ingenieurs analyseren samen met u uw toepassing en ondersteunen u ook na de levering van de glijlagers bij uw project. 


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90