Print2mold - sneller naar spuitgietproduct met 3D-printen 
Geplaatst op: 20-07-2022

print2mold – sneller naar spuitgietproduct met 3D-printen 

Spuitgietmatrijzen worden meestal gefreesd of uitgehold en vergen daarom meerdere weken om te vervaardigen en zijn duur. Dit is waar 3D-printen (ookwel print2mold) nieuwe vrijheid creëert. Het spuitgietgereedschap kan binnen enkele dagen worden geproduceerd en afhankelijk van de vereiste productie aantallen van een onderdeel wordt het gereedschap met behulp van het 3D-printproces gemaakt van metaal of kunststof. Dit bespaart gereedschapskosten! Bovendien biedt het print2mold-proces de mogelijkheid om het onderdeel in het juiste materiaal al in het prototype of kleine series te produceren. Dit levert optimale bevindingen op voor de latere grootschalige productie. 

Er zijn twee basisopties voor de additieve vervaardiging van de spuitgietmatrijs. 

  1. Vervaardiging van een gereedschap uit kunststof met het SLA-procedé (stereolithografie): ideaal voor het maken van prototypes of zeer kleine series tot circa 500 onderdelen.*
  2. Fabricage volgens het SLM-procedé (selective laser melting), waarbij het spuitgietgereedschap van metaal is; geschikt voor kleine series en testseries tot 5.000 stuks.*

Spuitgietgereedschap van metaal uit de 3D-printer voor de productie van een xiros® kogellagerkooi

De uitdaging

Een kleine serie van een kogelkooi voor een van onze xiros® polymeer kogellagers produceren uit het geschikte iglidur® materiaal, zonder de tijd en hoge kosten te moeten aanvaarden van het vervaardigen van een gefreesd of uitgehold spuitgietgereedschap. 

De igus® oplossing

Sneller beschikken over een spuitgietonderdeel dankzij 3D-printen. Vrije keuze uit alle iglidur® kunststoffen 

Sneller beschikken over een spuitgietonderdeel dankzij 3D-printen. Vrije keuze uit alle iglidur® kunststoffen

In de eerste stap maken we het spuitgietgereedschap van het model van de kogelkooi met behulp van 3D-printen. Hier gebruiken wij het selectieve lasersmeltprocédé (SLM) en maken wij het print2mold-gereedschap om de vereiste oplage voor onze kleine series te kunnen produceren. Het gereedschap wordt binnen 24 uur geproduceerd en is aanzienlijk goedkoper dan het conventionele proces. Het spuitgietgereedschap dat bij het 3D-printen is gemaakt, wordt vervolgens gebruikt om de kogelkooi te produceren uit de iglidur®-kunststof, die de ideale eigenschappen heeft voor de latere toepassing. Zelfs de kleinste details kunnen in het SLM-proces worden uitgewerkt en wij krijgen een zeer precies onderdeel dat 100% aan onze eisen voldoet wat kwaliteit en materiaal betreft. Klinkt eenvoudig – dat is het ook echt! 

Het inzicht

Tandwiel in een print2mold proces in een 3D geprint spuitgietgereedschap 

Tandwiel in een print2mold proces in een 3D geprint spuitgietgereedschap

In tegenstelling tot het gefreesde of uitgeholde spuitgietgereedschap wordt bij 3D-printen het materiaal niet verwijderd maar aangebracht tijdens de productie van het gereedschap. Dit betekent dat voor het gereedschap slechts zoveel materiaal wordt gebruikt als werkelijk nodig is. Bovendien kunnen ook zeer filigranen onderdelen uit één stuk worden vervaardigd.  Bij vonkeroderen en frezen is dit alleen mogelijk door afzonderlijke onderdelen te produceren die later tot een gereedschap worden samengevoegd. In dit geval zou het uithollen van het spuitgietgereedschap zeer kostbaar zijn geweest, en door te produceren in print2mold zijn wij in staat om de kleine series van het benodigde onderdeel veel sneller en goedkoper te produceren. 

Toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld testfasen uit seriemateriaal of onderdelen die moeten worden vervaardigd uit materialen die niet kunnen worden gebruikt bij rechtstreeks 3D-printen. Deze combinatie van beide processen is ook de juiste keuze voor hoeveelheden waarbij de productie van het afgewerkte onderdeel in 3D-printing niet langer rendabel is. 

igus door ELCEE

ELCEE is distributeur van igus in Nederland. Neem contact met ons op, samen vinden we de best passende oplossing voor uw vraagstuk. We adviseren u graag per telefoon, e-mail, Teams en natuurlijk ook ter plaatse over 3D print mogelijkheden om uw productieproces te verbeteren.

CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

*(afhankelijk van de complexiteit en het gebruikte materiaal) 

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90