Wie houdt er van vette vingers?
Geplaatst op: 20-06-2022

Wie houdt er van vette vingers?

Je kent dit misschien van je eigen kinderen. Snel een beetje chips eten en dan de vette vingers afvegen aan het T-shirt. Niemand houdt van vette vingers, niemand houdt van vetvlekken op zijn kleding of meubels. Wanneer u werkt met machine-onderdelen zoals kogellagers, tandwielen of lineaire geleidingen, is het moeilijk om dit soort verontreiniging te vermijden, toch? 

Het is een feit dat alle bewegingen van metaal op metaal moeten worden voorzien van een smeerlaag. Oliën of vetten dienen dit doel. Als deze niet aanwezig zijn of niet regelmatig worden nagesmeerd, zal het systeem falen. 

vet als verstorende verontreiniging

Vet zorgt dus voor de werking van een metalen glijlager, maar in veel toepassingen kan het ook uiterst hinderlijk zijn. Vette vingers van de bediener is één ding, maar hoe zit dat voor de rest van de omgeving? Bij de productie en verpakking van levensmiddelen of geneesmiddelen, bij de zeer gevoelige productie van halfgeleiders in clean rooms of in de medische technologie en de papierindustrie worden vet en olie niet als een onmisbaar kwaad beschouwd, maar als proces verstorende verontreiniging. Het kost veel moeite om deze vervuiling in te kapselen. 

Oplossing voor vet

De discrepantie tussen het dringend noodzakelijke vet en olie en een hygiënische, schone omgeving kan worden opgelost met lineaire glijlagers van hoogwaardige kunststoffen. Vaste smeermiddelen die tijdens de productie van de geleidingen in het kunststof worden ingebed, maken extra externe smering overbodig. Volgens sommige fabrikanten (waaronder igus®) is deze externe smering uitdrukkelijk niet gewenst. 

Basispolymeren met vaste smeermiddelen, 200 maal vergroot, gekleurd. Voorbeeld toepassingen voor smeringsvrije lineaire technologie

smeermiddelvrije oplossing

Als er dus technisch niets op tegen is om een lineaire geleider te gebruiken, moeten vooraf de hoge eisen aan nauwkeurigheid en stijfheid worden gecontroleerd. Dan kan een smeermiddelvrije oplossing worden gerealiseerd die er ook toe bijdraagt dat niet onnodig veel olie en vet in het milieu terechtkomt. Denk er eens over na: 

 “Eén liter afgewerkte olie kan een miljoen liter water onbruikbaar maken!”

(*Bron: Bondsministerie voor Milieu, Natuurbehoud, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming, Duitsland)

igus door ELCEE

ELCEE is distributeur van igus in Nederland. Neem contact met ons op, samen vinden we de best passende oplossing voor uw vraagstuk. We adviseren u graag per telefoon, e-mail, Teams en natuurlijk ook ter plaatse over smeermiddelvrije lineaire geleiding.


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90