Geplaatst op: 23-05-2022

Wie draagt er nou schoenen van lood? 

De TV reclame voor de Soda Streamer laat het perfect zien. Wie wil er nu nog zware dingen dragen. De invoering van PET-flessen als alternatief voor glazen flessen was onder meer ook gericht op gewicht. De duurzaamheid van beide oplossingen zal op een later tijdstip worden besproken. 

“Het feit is dat het verplaatsen van massa energie kost. Dit kan in de vorm van brandstof, elektriciteit of uw eigen spierkracht. Daarom dragen we geen schoenen van lood!” Het is dus ook belangrijk gewicht te besparen bij de constructie en automatisering van machines en apparatuur. Elke overbodige gram verhoogt de energiebehoefte of vertraagt de beweging. De wet van de traagheidsmassa is van toepassing. In de textielindustrie bijvoorbeeld worden lichtgewicht lineaire geleiding gebruikt die moeten worden bewogen met snelheden van meer dan 20 m/s. In sommige gevallen met een frequentie van meer dan 100Hz en versnellingen van meer dan 6m/s2. Dit is alleen mogelijk met weinig “dood” gewicht. Draagbare laboratorium- of keukenapparatuur moet door één persoon gemakkelijk te hanteren en te verplaatsen zijn. Volgens Arbo voorschriften mag het gewicht niet meer dan 10 kg bedragen, en incidenteel maximaal 15 kg. Hoe kan ik een lichte constructie beïnvloeden? De eenvoudigste manier is om het materiaal te kiezen. Kunststof en aluminium zijn respectievelijk een factor 5 en 2,5 lichter dan staal. Door de meer flexibele vorm van kunststof kunnen verdere gewichtsvoordelen worden bereikt. 

Lichtgewicht lineaire geleiding

Grafiek met materialen gewicht -blog-drylin

Grafiek met materialen gewicht -blog-drylin

Hiermee kan rekening worden gehouden bij de keuze van een geschikte lichtgewicht lineaire geleiding. Lineaire geleidingen kunnen met hun kunststof glijfolies bewegen op geanodiseerd aluminium. De optimale gewichtsverdeling maakt het mogelijk dat het glijfolie geen sporen achter laat op het aluminium. U kent dit effect van ski’s of sneeuwschoenen. Veel oppervlakte, weinig oppervlaktebelasting, weinig gevaar voor instorting – ook daarom benadert men een drenkeling die door het ijs is gezakt, liggend. 

maximale oppervlaktedruk

 Lichtgewicht lineaire geleiding: foto met contactpunten Wailzlager glijlager vergelijk blog-drylin

 

Om technische redenen kunnen kogelomloopgeleiders niet permanent op aluminium rails worden bewogen. Het puntcontact van de afzonderlijke kogels zou onder belasting sporen in het aluminium oppervlak achterlaten en het kogellager geleidingssysteem beschadigen. De maximale oppervlaktedruk op het zachte aluminium is te groot – de harde geanodiseerde laag is slechts zeer dun en kan worden vergeleken met een kippenei of eierschaal. Harde schaal – zachte kern! 

ELCEE adviseert u per telefoon, e-mail, Teams en natuurlijk ook ter plaatse over lichtgewicht lineaire geleiding

CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90