3D_drylin lineair geleidingen
Geplaatst op: 05-04-2022

Lineair geleidingen: symptomen versus oplossingen

Lineair geleidingen kunnen vastlopen of onregelmatige bewegingen tonen. Bij het gebruik van glijlagers voor lineaire toepassingen, is meestal een eenvoudige oplossing voor handen. In dit artikel behandelen we verschillende voorbeelden van installatie-onregelmatigheden die ervoor kunnen zorgen dat lineaire glijlagers vastlopen en klapperen (schranken). De symptomen en oplossingen voor elk probleem komen aan bod.

De lagers staan niet ver genoeg uit elkaar ten opzichte van de vrijdragende belasting of aandrijfkracht

Symptoom: de lagers schokken”(schranken) als ze in één of beide looprichtingen schuiven wanneer ze een vrijdragende last dragen. Het andere scenario is dat de lagers helemaal niet bewegen wanneer ze door een offset-aandrijfkracht worden bewogen.

Drylin-force

Oplossing: Ten eerste; vergroot de hart-op-hartafstanden van de lagers langs één rail en in dezelfde richting als de beweging. Het is van essentieel belang dat het drylin® Expert System van igus® is gebruikt om te bepalen of de lagers de juiste afstand hebben voor de toepassing en ook om ervoor te zorgen dat het juiste systeem in de toepassing is ontworpen.

Ten tweede, zorg ervoor dat één kant van het systeem “vaste” lagers heeft en de andere “zwevende”. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de zwevende zijde uitlijnfouten toelaat. igus® promoot de 2:1 regel, de afstand tussen het aandrijfpunt en de vaste lagers mag niet meer dan tweemaal de lager tussen de glijlagers zijn. Het niet in acht nemen van de 2:1 regel bij het gebruik van lineaire glijlagers kan resulteren in ongelijke beweging of zelfs geblokkeerde beweging. Vaak kunnen deze situaties met relatief eenvoudige aanpassingen worden verholpen.

De lagers zijn gemonteerd op een oppervlak dat niet vlak is of de rails en/of lagers zijn niet correct uitgelijnd

Symptoom: het lineair geleidingen systeem “kleeft” op bepaalde plaatsen in de beweging of op bepaalde delen van de rails.

Oplossing: als de toleranties niet kunnen worden verbeterd, gebruik dan lagers die “zweven” in de richting van de fout.  Of gebruik een lineair geleidingssysteem, zoals de drylin W van igus®, die de montagetoleranties tot een minimum beperkt. Zorg ervoor dat de lagers of sledes goed zijn uitgelijnd. Vermijd overmatig aandraaien van de geleidingsrails van het lager in kunststof of aluminium extrusies, omdat dit, met dit relatieve zachte materiaal, kan leiden tot het vastlopen van de slede op die plaatsen.

Er is een spray-smeermiddel of vet op de lagers aangebracht

Symptoom: het lineair geleidingen systeem heeft een aantal cycli probleemloos gedraaid, maar na een aantal cycli is de wrijving toegenomen.

Drylin_W

Oplossing: polymeerlagers zijn een goed alternatief voor metalen kogellagers omdat ze droog lopen en geen externe smering nodig hebben. igus®-lijn met polymeerlagers, zijn homogeen en bevatten een vast smeermiddel om lage wrijvingsprestaties te garanderen. De meeste smeermiddelen die drijfgassen bevatten, kunnen na verloop van tijd vuil opnemen en viskeuzer worden, wat meer wrijving kan veroorzaken wanneer ze met een polymeerlager worden gebruikt.

 

De belasting is te zwaar voor een met de hand aangedreven toepassing

3D_drylin

Symptoom: het lineair geleidingen systeem kan niet met de hand worden geduwd, hoewel de 2:1 regel werd gevolgd. Lagers die glijden hebben een hogere wrijvingscoëfficiënt dan lagers die rollen.

Oplossing: als u het systeem met de hand wilt verplaatsen maar het onderhoud en de hogere kosten van kogellagers wilt vermijden, is een hybride lager, dat zowel rolt als glijdt een ideale oplossing. Het kan ook de moeite waard zijn een door een motor aangedreven systeem te overwegen als handmatig verplaatsen niet aannemelijk is omdat dit buiten de parameterbeperkingen valt.

Met de verschillende berekeningshulpmiddelen om het juiste systeem te specificeren, zouden meeste problemen voorkomen moeten worden, maar er zullen altijd scenario’s zijn die buiten de norm vallen. Neem contact met ons op, om uw specifieke situatie te bespreken.

ELCEE adviseert u per telefoon, e-mail, Teams en natuurlijk ook ter plaatse.


CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90