Hoe hoge temperaturen invloed hebben op kunststof glijlagers
Geplaatst op: 01-03-2022

Invloed van hoge temperaturen op kunststof glijlagers

“Tot welke temperaturen gaan ze?” is zeker een van de meest gestelde vragen.

Verrassend vaak gaat het bij het onderwerp temperatuurbestendigheid in eerste instantie alleen over “gaat het lang mee”. Met andere woorden: de mechanische weerstand van het materiaal. Iedereen weet dat kunststoffen zacht worden wanneer bepaalde temperaturen worden overschreden. En dat is natuurlijk slecht voor veel toepassingen met glijlagers. In dit artikel leest u waarom dit zo is en waarom temperaturen eigenlijk een nog belangrijkere rol spelen.

Effecten van te hoge temperaturen op kunststoffen

Laten we het voorlopig houden op wat we al weten: als plastic voorbij een bepaalde temperatuur wordt verhit, verliest het zijn mechanische sterkte. Niet alle kunststoffen gedragen zich op dezelfde manier. Thermoplastische kunststoffen kunnen onder hoge temperaturen worden vervormd en krijgen hun sterkte terug na afkoeling. Thermo hardende kunststoffen verliezen permanent hun sterkte. Vooral bij thermoplasten leidt deze vervorming onder hoge temperaturen ook tot “spanningsverlies”.

Een praktisch voorbeeld van de gevolgen van spanningsverlies door hitte ontwikkeling in glijlagers is het verlies van de perspassing in de lagerpunt. Maar andere vervormingen zijn ook mogelijk. Zeer direct als gevolg van “verweking” kan een te hoge belasting ertoe leiden dat het glijlager eenvoudigweg “plat” wordt gedrukt. De schade varieert hier van uitstekende glijlagers tot volledig verpulverde glijlagers. Dit gebeurt wanneer na vervorming onbedoelde mechanische spanningen optreden. Bijvoorbeeld, als het glijlager gedeeltelijk uit de bevestiging schuift, kantelt of iets dergelijks.

Vanaf welke temperatuur is deze “te hoog” voor glijlagers?

PV waardeDat is eigenlijk logisch. Wanneer de temperatuuraanbevelingen in de specificaties worden overschreden. Dus afgezien van het feit dat deze specificaties meestal een benadering zijn “onder bepaalde omstandigheden”, ligt de zaak echter nog iets gecompliceerder:

Heb je ooit gehoord van de PV-waarde? En zo ja, hoe werkt het? Als u op beide vragen “ja” kunt antwoorden, hoeft u dit gedeelte niet te lezen. Maar misschien een korte samenvatting als opfrisser: De PV-waarde wordt verondersteld iets te zeggen over de geschiktheid van een glijlager voor een specifieke toepassing. De PV-waarde is het product van snelheid en oppervlaktedruk en zegt iets over de warmte die per tijdseenheid in het glijlager wordt opgewekt. Als er in de toepassing meer warmte wordt gegenereerd dan het glijlager in dezelfde tijd kan afvoeren vanwege het materiaal, warmt het lager op. Bekijk de video van Peter Slijkhuis voor een uitleg over PV-waarde.

Waarom de omgevingstemperatuur niet voldoende is als enige parameter?

En dit is waar de aap uit de mouw komt, bij wijze van spreken. Vaak gaat de vraag naar de temperatuur bestendigheid alleen over de omgevingstemperatuur van het glijlager. Een eenvoudig voorbeeld: een glijlager is nodig voor een ovendeur. In dit geval is het absoluut juist om de omgevingstemperatuur te vergelijken met de temperatuurweerstand.

De PV-waarde zal vrij laag zijn voor een ovendeur (die mogelijk met een relatief lage snelheid en frequentie wordt geopend). Maar wat met een snel bewegende transportketting IN een oven? Of een pomplager van een pomp die hete vloeistoffen verplaatst? Zelfs als de vloeistof- of omgevingstemperatuur laag is in verhouding tot de temperatuurbestendigheid, lopen de glijlagers het risico van “hittedood”. Dit is het geval indien het belastings- en bewegingsprofiel voor een te hoge PV-waarde zorgen.

Kies de juiste kunststof voor uw toepassing – ELCEE adviseert u graag!

De meeste toepassingsscenario’s voor glijlagers kunnen worden opgevangen en beheerst door de juiste kunststof te kiezen. Onze experts voor glijlager technologie adviseren u vanaf het begin bij de uitvoering van uw glijlagerproject. Ongeacht de hoeveelheid en zonder verplichting bepalen wij samen met u de meest geschikte kunststof, ondersteunen wij u bij het ontwerp van het lager en bepalen wij het voor u het meest kosteneffectieve fabricageprocédé.

ELCEE adviseert u per telefoon, e-mail, Teams en natuurlijk ook ter plaatse.

CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90