meervoudige schroefdraad
Geplaatst op: 18-10-2021

Het verschil tussen enkel- en meervoudige-start schroefdraad

Welke relatie hebben “schroefdraad” en een “spindelmoer” met elkaar? En wat is het verschil tussen een enkelvoudig en meervoudig schroefdraad?

Draadspindels zetten een roterende beweging om in een lineaire beweging. Ze bestaan uit een cilindrische ronde staaf waarop een eenvoudige draad(overbrenging) aangebracht is. De draadspindels hebben bijvoorbeeld de trapezium draadvorm van een door igus® ontworpen dryspin®-geometrie.

meervoudige schroefdraad

L = SLAG = Lineaire slag in mm per één schroefomwenteling P = SPOED = Afstand van de draad tot de volgende schroefdraad

Enkelvoudige en meervoudige schroefdraad

  • Enkelvoudige schroefdraden bestaan uit één schroefdraad (single start, nummer 1 in de grafiek). De afstand tussen de flanken, aangeduid met SPOED, is ook de lineaire SLAG (L) in millimeters per omwenteling van de spindelmoer.
  • Meervoudige schroefdraden (nummer 2 in de grafiek) hebben een extra schroefdraad, waardoor met één omwenteling van de spindelmoer de tweevoudige SLAG wordt bereikt (SLAG = 2 x SPOED). Het begin van de schroefdraad is 180° verschoven, waardoor deze tegengesteld zijn aan elkaar.
  • 4-start draadspindels (nummer 3 in de grafiek) hebben 4 schroefdraadbeginpunten (oranje, groen, paars en lichtblauw). Voor de lineaire SLAG geldt dezelfde berekening als bij de andere voorbeelden. De lineaire verplaatsing (SLAG) is vier maal de afstand tussen de flanken (SPOED). Het begin van elke schroefdraad ligt op een positie van 90° ten opzichte van elkaar.

Een meervoudige schroefdraad is visueel te herkennen, door de voorkant van de schroeven te bekijken.

voorzijde schroeven

Enkelvoudige start van de schroefdraad

Een begin van de schroefdraad is van bovenaf te zien. De flankafstand (SPOED) van de schroefdraad is gelijk aan de aanlooplengte van de schroefdraad (SLAG).

Meervoudige start van de schroefdraad

Wanneer er naar het voorvlak van de schroefdraad gekeken wordt, zie je twee of meer draadaanzetten symmetrisch ten opzichte van elkaar. Het aantal draadstarten bepaalt het aantal  draden. Bij twee draadstarten wordt er gesproken over een tweestart schroefdraad.

Wat zegt de schroefdraadaanduiding TR20x8P4 en hoe kan het aantal schroefdraden van dit type berekend worden?

Voorbeeld van een trapeziumdraad:
Trapezium draad: TR20x8P4
Diameter schroefdraad: 20mm
SLAG (L): 8mm
SPOED (P): 4mm
Aantal aanzetten: 8/4=2 (SLAG/SPOED) = aantal aanzetten)
TR20x8P4 = 2-start draad

Voorbeeld hoge spiraaldraad

Hoge spiraal draad: DS10x12
Nominale draaddiameter: 10mm
SLAG (L): 12mm
SPOED (P): 3mm
Aantal aanzetten: 12/3=4 (SLAG/SPOED) = aantal aanzetten)
DS10x12 = 4-start schroefdraad

Enkelvoudige trapeziumschroefdraad

Enkelvoudige trapeziumschroefdraad is vaak zelf borgend, afhankelijk van de wrijvingscoëfficiënt. Dit effect kan alleen worden verzwakt bij een zeer laag wrijvingscoëfficiënt. De flankhoek en de wrijving verhinderen dat de spindelmoer of de draadspindel beweegt zonder dat krachten van buitenaf worden uitgeoefend. Zodra de statische wrijving wordt overschreden, zijn de onderdelen niet langer zelf borgend. Multi-start trapeziumschroefdraad aandrijvingen hebben een “rest zelf borgende” eigenschap. Hoge helixschroefdraad aandrijvingen hebben geen zelf borgende eigenschap.

Voordeel meervoudige-start schroefdraden

Bij het gebruik van meervoudige-start schroefdraad neemt het effectieve steunoppervlak toe onder de voorwaarde van een constante kerndiameter. Meervoudige-start schroefdraad wordt vaak gebruikt voor schroefdraad met een hoge helix. Voordelen van meervoudige-start schroefdraad:

  • Een lage oppervlaktedruk betekent een langere levensduur
  • Preciezer systeem, door een kleinere speling tussen de tandflanken

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!

CONTACT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90