DRYLIN ZLW
Geplaatst op: 11-10-2023

drylin ZLW: ruimtebesparing voor kleine ruimtes

De robotkeuken van het Franse bedrijf Cook-e bereidt zonder menselijke hulp verse, gezonde gerechten en is bedoeld om restaurateurs te ontlasten van de druk als gevolg van het tekort aan geschoold personeel. Om de robot ook in restaurants met weinig ruimte te laten werken, gebruiken de ontwikkelaars compacte, hygiënische igus tandriemassen.

Lange werktijden en constante stress, zelfs in het weekend: het beroep van kok is voor veel jongeren niet erg aantrekkelijk. Daarom maken restauranthouders zich zorgen over de toekomst: zal de keuken op een gegeven moment moeten sluiten? Cook-e denkt van niet. Het Franse bedrijf heeft een manier gevonden om de lasten voor restaurants te verlichten in tijden van tekorten aan geschoolde arbeidskrachten: een robotkeuken die bewerkelijke taken overneemt. Maar hoe kan er gekookt worden zonder personeel? Servicepersoneel of de gasten zelf plaatsen de bestelling met een tablet, invoerterminal of app. Vervolgens start de keuken met de volautomatische bereiding van een gerecht op maat. Stap één: verzamel ingrediënten volgens recepten die in de software zijn opgeslagen. Doseercontainers bewegen langs een schap met opslagmodules. Afhankelijk van het gekozen menu worden rijst, kipfilet, maïs en andere gehakte ingrediënten met een nauwkeurigheid van 0,5 gram opgehaald. Nadat alle ingrediënten zijn opgehaald, wordt de inhoud in een van de drie roterende kookmodules gegoten, die elk op een wokpan lijken. Ze kunnen draaien, kantelen, mixen, bakken en roeren. Slechts 210 seconden nadat de bestelling is geplaatst, is het gerecht klaar om te serveren.

Cook-e zegt dat er per uur 250 gerechten bereid kunnen worden, waaronder heerlijke risotto’s, chili con carne en osso buco. Quentin Guilleus, medeoprichter van het bedrijf, gelooft dat dit soort gastronomie een mooie toekomst heeft: “het automatiseren van eenvoudige taken verlaagt de kosten, waardoor restauranteigenaren meer kunnen investeren in ingrediënten en service voor een betere restaurantervaring met gerechten van consistent hoge kwaliteit.”

drylin ZLW: omdat ruimte in keukens goud waard is

Om zoveel mogelijk restaurants te laten profiteren van automatisering, heeft Cook-e de robotkeuken ruimtebesparend ontworpen. De huurprijzen zijn hoog en de keukens zijn navenant klein, vooral in de grote steden. Alle componenten zijn daarom compact, van ingrediëntenopslagmodules tot positioneringsmechanismen voor doseercontainers. Aanvankelijk overwogen de ingenieurs een lineaire geleider met kogelgelagerde loopwagens te gebruiken. Dat zou echter te veel ruimte in beslag nemen, dus besloten de experts tot een alternatief: elektrische tandriemassen van igus. “De tandriemassen uit de drylin ZLW-serie zijn de ideale oplossing voor lichte afstel- en positioneringstaken in beperkte ruimte waar elke millimeter telt”, zegt Michael Hornung, Product Manager voor drylin lineaire- en aandrijftechniek bij igus. De doorrijhoogte bedraagt slechts 31 millimeter. “De igus-oplossing maakt een compacter ontwerp mogelijk, zodat het volume van onze machines kan worden verminderd”, zegt Guilleus. De robotkeuken heeft slechts 2,7 vierkante meter vloeroppervlak nodig.

Smeermiddelvrije kunststof glijbussen zorgen voor hygiëne

De onderdelen van de robotkeuken moeten echter niet alleen compact zijn, maar ook voldoen aan de strenge hygiënische eisen van HACCP, een hygiëneconcept dat NASA oorspronkelijk ontwikkelde om de voedselveiligheid voor astronauten te garanderen. Guilleus: “De gekozen materialen, voornamelijk roestvaststaal en PETG, zijn geschikt voor contact met voedsel.” De tandriemassen sluiten hier naadloos op aan, omdat igus de spanten en lineaire loopwagens vervaardigt uit corrosiebestendig roestvaststaal. De loopwagens bewegen zich op lineaire glijlagers van hoogwaardig kunststof. Het belangrijkste is dat de glijlagers geen smering nodig hebben en dus volledig onderhoudsvrij zijn. Externe vetten en smeermiddelen zijn geëlimineerd, waardoor alle lagerpunten en oppervlakken hygiënisch zijn, uiterst eenvoudig te reinigen en bovendien snel weer klaar voor gebruik zijn. Dit is belangrijk omdat de keuken zichzelf na elke bereide maaltijd automatisch reinigt, waarbij de doseercontainers en de pan naar beneden kantelen. Een hogedrukwaterstraal met reinigingsmiddelen voert de eigenlijke reiniging uit.

Meer weten over lineaire glijlagers ?

Als u vragen heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op, of lees meer over diverse soorten glijlagers.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90