Glijlagers – voor- en nadelen in een oogopslag
U staat voor de beslissing om een glijlager te gebruiken, maar wat zijn eigenlijk de voordelen? U bent niet zeker of dit echt de betere keuze is in vergelijking met een kogellager? Waarom passen we eigenlijk een lager toe en doen we het niet gewoon zonder lager? Dit bericht is bedoeld om u te helpen bij deze beslissing en ook om u een vooruitblik te geven op de vragen die op deze beslissing volgen.
De technologie in een oogopslag
In tegenstelling tot rol-, naald- of kogellagers, bestaan glijlagers niet uit verschillende afzonderlijke bewegende delen. Glijlagers zijn onderdelen die bestaan uit één stuk en hooguit uit verschillende materialen opgebouwd die stevig met elkaar zijn verlijmd in lagen of andere structuren. De verschillende materiaal combinaties zijn bedoeld om de glijlagers verschillende eigenschappen te geven. Alle glijlagers hebben het functionele principe gemeen. De relatieve beweging tussen glijlagers en de aangrenzende gelagerde machinedelen ondersteunen in een glijbeweging.
Glijwrijving gedraagt zich fundamenteel anders dan rolwrijving en stelt andere eisen aan oppervlakken en materiaaleigenschappen. Dit afwijkende gedrag heeft gevolgen voor de toepassing in zijn geheel. De toe te passen aandrijfkoppels zijn soms hoger dan bij rollagers. Kantelmomenten kunnen ook een probleem vormen als aandrijvingen in een offset-positie zijn geplaatst. Een andere uitdaging is de warmteafvoer. Glijlagers genereren meer wrijvingswarmte bij hoge snelheden en belastingen. Dit kan worden vermeden (bijvoorbeeld hydrodynamische glijlagers) (Glijlager – Wikipedia) of worden afgevoerd door smering of speciale geleidende materialen. De exacte grenswaarden zijn afhankelijk van het desbetreffende glijlager en worden door de fabrikant gespecificeerd.
Ook de gelaagde structuur of het ontwerp uit één stuk, bieden in dit opzicht grote voordelen. In vergelijking met de complexere rol-, naald- of kogellagers, bespaart de structuur installatieruimte, gewicht en kosten. Bovendien zijn glijlagers gewoonlijk minder gevoelig voor verontreiniging zoals stof en vuil. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de rol-, naald- en kogellagers, hoeven glijlagers niet permanent gesmeerd te worden, afhankelijk van het type.
Samenvattend kunnen de volgende voordelen en nadelen worden genoemd:
Voordelen van glijlagers
- Zeer weinig ruimte of installatieruimte nodig
- Eenvoudige constructie
- Kosteneffectief door minder complexe productie
- Lichtgewicht, door eenvoudigere constructie
- Eenvoudige montage en demontage
- Trilling demping (afhankelijk van materiaal)
- Geschikt om hoge belastingen over een lange periode op te nemen
- Stille werking door het ontbreken van bewegende delen
Nadelen van glijlagers
- Hoge belasting/snelheid combinaties genereren te veel warmte
- Kantelmomenten moeilijk met offset-aandrijvingen
- In sommige gevallen hogere aandrijfkoppels vereist
- Lager speling absoluut noodzakelijk
- Afhankelijk van ontwerp en toepassing, extra koeling / warmteafvoer noodzakelijk
Nog niet beslist? Wij geven u graag advies!
Onze ervaren toepassingsadviseurs ondersteunen u bij het ontwerp van uw lager positie en bepalen samen met u de meest zinvolle oplossing. Gratis, vrijblijvend en eenvoudig, per telefoon, live chat, virtueel consult of bij u ter plaatse. igus® produceert en levert glijlagers sinds 1964 en levert wereldwijd aan meer dan 250.000 klanten in de meest uiteenlopende industrieën. In Nederland vertegenwoordigt ELCEE igus al meer dan 35 jaar.