ELCEE verticale boerderij met igus glijlagers
Geplaatst op: 23-01-2020

Verticaal in plaats van horizontaal

Hoe glijlagers van igus de landbouwsector verduurzamen

Volgens de Verenigde Naties, groeit de wereldbevolking naar 9,7 miljard mensen in 2050. Met name de bevolkingsaantallen van de steden gaan enorm toenemen. Verticale landbouw is een veelbelovend alternatief voor conventionele methoden voor het produceren van voedsel voor het groeiend aantal stadsbewoners. In deze verticale boerderijen spelen glijlagers van igus een belangrijke rol door hun kosten-efficiënte en betrouwbare werking.

Met 7,7 miljard mensen die momenteel op aarde leven en de nog steeds toenemende wereldbevolking is de voedselproductie een groeiende uitdaging geworden. Hierbij komt ook nog eens de toenemende verstedelijking: meer dan de helft van de wereldbevolking woont al in steden en metropool regio’s. Alleen, conventionele landbouw is maar in beperkte mate mogelijk, omdat landbouwgrond schaars is geworden. Een oplossing hiervoor is de zogenaamde verticale landbouw. Verschillende niveaus in afgesloten gebouwen worden gebruikt voor voedselproductie. Het doel: het reduceren van productiekosten, transportkosten en de daaruit voortvloeiende CO2-uitstoot. De verticale opstellingen in kleine productielocaties zijn ideaal om zo de grootst mogelijke agrarische opbrengst op een klein oppervlak te genereren.

Sterke kanten van glijlagers

De machines die worden gebruikt in de verticale landbouw werken in een uiterst gevoelige omgeving. De glijlagers van igus zijn ideaal voor gebruik in dit type levensmiddelenproductie. De glijlagers zijn onderhoudsvrij en omdat de polymeren smeermiddelvrij zijn, zijn ze FDA-conform en voldoen ze aan de hoogste hygiënestandaarden zodat planten, groenten, salade en fruit niet worden verontreinigd. Daarnaast zijn de tribo-polymeren corrosievrij en onderhoudsarm maar ook bestand tegen vuil, stof en modder.

Een succesverhaal

Living Greens Farm staat bekend vanwege haar verticale boerderijen. Het idee van het Amerikaanse bedrijf is het transformeren van leegstaande hoogbouw panden in verticaal georiënteerde boerderijen. Eén van de doelen van het bedrijf Growth Towers, is het economischer maken van verticale landbouw door het verbeteren van de productiviteit, opbrengst, kwaliteit en consistentie door het drastisch reduceren van de elektriciteits- en arbeidskosten. De verticaal opgestelde IGS-systemen moeten betrouwbaar zijn, een lage wrijving hebben en gemakkelijk te onderhouden zijn. De drylin lineaire geleidesstemen van igus voldoen aan alle vereisten en zorgen voor een probleemloze werking van het systeem. Een jaar na installatie van de smeermiddelvrije glijlagers kon er bij inspectie geen waarneembare slijtage van de lagerschaal worden gedetecteerd. 

Verticale boerderij – de voordelen in één oogopslag

  • Ruimtebesparend door het vrijmaken van traditionele landbouwgebieden
  • Oogst gedurende het hele jaar; onafhankelijk en flexibel
  • Lage transport- en opslagkosten
  • Waterbesparing door gesloten cycli

Glijlagers van igus zorgen voor

  • Vrijheid van smering en onderhoud; geen vervuiling van de producten
  • Weerstand tegen stof en vuil
  • Snelle ROI door kosteneffectieve automatiseringscomponenten
  • Corrosiebestendig
  • FDA-conform

Verder praten?

Is uw interesse gewekt en wilt u meer weten over hoe glijlagers uw productieproces kunnen optimaliseren? Neem dan contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stefan 't Lam ELCEE medewerker
Stefan ’t Lam
Inside sales
slam@elcee.nl 078 654 47 19

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90