Engineer die een ontwerp aanpast van een product door ELCEE
Geplaatst op: 13-01-0202

Ontwerprichtlijnen voor gietwerk: hoe kom je tot een optimaal gegoten component?

Het ontwerpen van optimale gietcomponenten vereist een grondige kennis van materiaalgedrag, gietprocessen en ontwerpprincipes. Door de juiste richtlijnen te volgen, kan de kwaliteit, functionaliteit en produceerbaarheid van gegoten onderdelen aanzienlijk verbeteren. Hier volgt een overzicht van essentiële ontwerprichtlijnen voor gietwerk:

De engineers van ELCEE hebben jarenlange ervaring in het omvormen van lasconstructies naar kostengunstige gietstukken. In dit artikel leest u een aantal van hun tips om te komen tot een optimaal component volgens de ontwerprichtlijnen. Heeft u nu al interesse in een persoonlijk gesprek? Neem dan direct contact met ons op.

Wanddiktes

Consistente wanddiktes bevorderen een gelijkmatige afkoeling en verminderen de kans op interne spanningen en vervormingen. Als een product op bepaalde plaatsen extra sterk moet zijn, kunnen verstevigingsribben worden ingezet.

Bij het ontwerpen van wanddiktes is het belangrijk om:

  • Abrupte overgangen te vermijden
  • Geleidelijke veranderingen in dikte toe te passen
  • Verstevigingsribben te gebruiken voor extra sterkte in plaats van lokaal dikkere wanden

Oppervlakteruwheid

Een variatie aan mogelijkheden is ook hier mogelijk, afhankelijk van het gekozen gietproces en oppervlaktebehandeling is het mogelijk te kiezen tussen een technisch functionele of optisch belangrijke uitstraling.

Radii en afrondingen

Het toepassen van radii en afrondingen zorgt voor het verbeteren van de vloeistofstroom tijdens het gieten, een gelijkmatiger stollingsproces en het verminderen van spanningsconcentraties in het eindproduct. Per gietproces verschilt de ideale afronding en of te realiseren binnen en buiten radii.

Lossingshoeken

De juiste lossingshoeken zorgen voor het gemakkelijk verwijderen van het gietstuk uit de matrijs. De aanbevolen minimale lossingshoeken verschillen per materiaal en gietproces. Het verloren was productieproces bijvoorbeeld heeft nagenoeg geen lossingshoeken nodig. Terwijl zandgietwerk en aluminium spuitgietwerk dit wel vereisen. Zelfs in een gietstuk kunnen verschillende lossingshoeken toegepast worden. B.v.: Voor diepere holtes of kernen kunnen grotere lossingshoeken nodig zijn.

Deellijn

Zoals eerder vermeld hebben sommige productieprocessen lossingshoeken nodig. De deellijn, waar de twee helften van de matrijs samenkomen, moet zorgvuldig worden ontworpen:

  • Streef naar een eenvoudige, bij voorkeur vlakke deellijn
  • Bij een verspringende deellijn, zorg voor een minimale hoek van 5° waar de lijn verspringt
  • Plaats de deellijn bij voorkeur op een hoek van het gietstuk om zichtbaarheid te minimaliseren

Toleranties

Nauwkeurige toleranties zijn essentieel voor de functionaliteit en monteerbaarheid van gietstukken. Per gietproces variëren de te realiseren toleranties:

  • Specificeer duidelijk functionele maten en toleranties op technische tekeningen
  • Houd rekening met de verschillende toleranties voor vorm gebonden en niet-vorm gebonden afmetingen

Door deze ontwerprichtlijnen te volgen en nauw samen te werken met ervaren gietspecialisten, kan de kwaliteit, functionaliteit en produceerbaarheid van gietcomponenten geoptimaliseerd worden. Het is belangrijk om deze principes vroeg in het ontwerpproces te integreren om kostbare aanpassingen in latere stadia te voorkomen.


Contact opnemen

Het engineeren van een gietstuk vereist specialistische kennis en ervaring. Bij ELCEE hebben we een team van experts die dagelijks werken aan diverse ontwerpen voor mechanische componenten. Wij staan klaar om u te helpen bij uw specifieke uitdagingen, of we kunnen het werk volledig voor u overnemen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ralph Littooij ELCEE
Ralph Littooij
Inside sales
rlittooij@elcee.nl +31 78 - 654 47 21

Profiteer van samenwerking

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vertel ons over uw project!

Contact ELCEE
Vlag vanNederland (Dordrecht) Nederland (Dordrecht)
+31 78 654 47 77
Vlag vanBelgië België
+32 14 44 37 80
Vlag vanDenemarken Denemarken
+45 98 920 65 6
Vlag vanDuitsland Duitsland
+49 93 21 26 29 10
Vlag vanFinland Finland
+358 40 028 86 31
Vlag vanPolen Polen
+48 12 361 21 06
Vlag vanZweden Zweden
+46 85 197 06 55
Vlag vanZwitserland Zwitserland
+41 62 788 50 90